eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Twitter/OSINTtechnical

Orosz hadihajót lőttek ki az ukránok - videó

Rendkívül aggasztónak nevezte a kelet-ukrajnai Donyec-medence humanitárius helyzetét pénteken az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős irodája (OCHA). Nem lehet kimenekíteni az Azot vegyiüzemből a civileket.

A dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója, Makszim Marcsenko arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg két Harpoon típusú, hadihajók ellen használt manőverező robotrepülőgéppel eltalálta a Fekete-tengeren az orosz erők Vaszilij Beh nevű vontatóhajóját, amely az odesszai régió déli részén található, orosz megszállás alatt lévő Kígyó-szigetre szállított katonákat, lőszert és fegyvereket.

A Vaszilij Beh 2017 óta teljesített szolgálatot a fekete-tengeri orosz hadiflotta kötelékében - tette hozzá az ukrán hadsereg Facebookon.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója pénteken lehetetlennek nevezte a szeverodonecki Azot vegyi üzemben rekedt 568 civil - köztük 38 gyerek - kimenekítését a heves harcok miatt.

"A gyárat csak teljes tűzszünet mellett lehetne elhagyni" - szögezte le Telegamon.

A héten Oroszország azt vetette az ukrán erők szemére, hogy szándékosan akadályozzák a civilek evakuálását a számukra kialakított, orosz területek felé vezető humanitárius folyosón keresztül.

Az orosz hadsereg eddig kétszer - szerdán és csütörtökön - nyitott humanitárius folyosót, Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese pedig azt mondta, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×