eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
20 October 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was scheduled to go into operation at the end of 2019. In accordance with the EU Gas Directive, a certification process is still underway at the German Federal Network Agency for the recognition of Nord Stream 2 AG as an Independent Transmission System Operator. Nord Stream 2 AG is backed by the Russian gas monopolist Gazprom. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Kötelezően lejjebb csavarhatják a fűtést a német lakásokban

A háztartások fűtésével kapcsolatban a törvény által előírt minimális hőmérséklet csökkentésére tett javaslatot az energiaágazatot felügyelő német szövetségi hatóság.

A szakértők és a politikusok aggódnak a gázellátás nehézségei miatt annak nyomán, hogy a Gazprom orosz állami energetikai vállalat tovább csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken Németországba szállított földgáz mennyiségét. A Németországot orosz földgázzal ellátó Északi Áramlat-1 kapacitása napi 167 millió köbméter. A Gazprom kedden technikai fennakadásokra hivatkozva közölte, hogy napi 100 millió köbméterre csökkenti a szállított mennyiséget, egy nappal később pedig bejelentette, hogy napi 67 millió köbméterre csökkenti a szállítást.

Egyértelműen politikailag motiváltnak nevezte az orosz lépést Robert Habeck gazdasági miniszter. A zöldpárti politikus – aki egyben az alkancellári tisztséget is betölti – hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin pontosan azt teszi a földgázpiacon, amitől az Ukrajna elleni háború kezdete óta tartani lehetett. Fokozatosan csökkenti az Európába irányuló szállítást, hogy szétzilálja és elbizonytalanítsa a piacot, felhajtsa a földgáz árát és egymás ellen fordítsa az európai országokat – vélekedett a miniszter

Az energiatakarékosságra vonatkozóan új javaslattal állt elő az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) elnöke. Klaus Müller indítványozta, hogy

fokozatosan csökkentsék a fűtésre előírt hőmérsékletet.

Nyilatkozatából kitűnt, hogy a földgázzal való takarékosság érdekében nyomást kíván gyakorolni mind a háztartásokra, mind a cégekre. A törvényileg szabályozott bérleti jog előirányozza, hogy a fűtési időszakban a fűtésre használt berendezéseket úgy kell beállítani, hogy a minimális hőmérséklet 20 és 22 Celsius-fok között legyen – emlékeztetett.

Müller szerint az állam a fűtéssel kapcsolatos előírásokat módosíthatja, azaz a törvényileg szabályozott hőmérsékletet csökkentheti.

Elengedhetetlenül fontos, hogy olyan mértékben takarékoskodjunk a földgázzal, ahogy csak lehet.

Az elkövetkező téllel csakis így tudunk megbirkózni

– fogalmazott. Az elnök szerint minderről már folynak a tárgyalások a kormány képviselőivel.

Müller felvetette azt is, hogy a cégeket különböző kedvezményekkel kellene ösztönözni a földgázzal való takarékosságra. Szavai szerint ki kell dolgozni az erre vonatkozó mechanizmusokat. "Mindig jobb, ha a csökkentés jutalmazás, nem pedig kötelező érvényű utasítások alapján történik" – tette hozzá.

Klaus Müller azzal számol, hogy a földgáz ára tovább növekszik. Utalt arra, hogy ez az ár a magánháztartások esetében az ukrajnai orosz háború előtti időszak árának négyszeresére emelkedett. A bérlők számára igencsak fájó meglepetést okozhat, ha magas pótlólagos befizetési kötelezettséggel szembesülnek. Nem zárta ki, hogy ez az összeg háztartásonként több mint ezer euró lehet. Ez pedig az egész országban sokkot válthat ki.

Robert Habeck gazdasági miniszter a lakosságot az energiafelhasználás terén ismételten minden korábbinál erőteljesebb takarékosságra szólította fel.

"Minden kilowattóra számít ebben a helyzetben"

– hangsúlyozta a lakosság körében rendkívül népszerű politikus. A helyzet súlyos, az ellátás biztonságát azonban egyelőre nem fenyegeti – fogalmazott a miniszter

Habeck szerint a német kormány felkészült erre a helyzetre. Utalt arra, hogy a földgáztározók töltöttsége jóval magasabb, mint az utóbbi évek azonos időszakában.

De a lakosság közreműködése is elengedhetetlen. Mindenkinek takarékoskodnia kell – szögezte le a német gazdasági miniszter.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×