eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Koszovó kérelmezi felvételét az Európa Tanácsba, Szerbia máris reagált

Az oroszok kizárása után éreznek lehetőséget a belépésre. Szerbia szerint ezzel újabb nemzetközi megállapodást rúgott fel Koszovó.

Beadta csatlakozási kérelmét az Európa Tanácsba Koszovó azt követően, hogy Oroszországot kizárták a szervezetből márciusban - közölte a pristinai kormány csütörtökön.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése március 16-i rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárását a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, és nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még aznap értesítette a szervezetet országa azon szándékáról, hogy kilép a nemzetközi szervezetből.

Ahhoz, hogy Koszovót felvegyék az Európa Tanácsba,

a tagországok kétharmadának támogatására van szükség,

eddig viszont Oroszország akadályozta a felvételét.

Se Szerbia, se Oroszország nem ismeri el az önállóságát

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Szerbiához hasonlóan Oroszország sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és akadályozza felvételét a nemzetközi szervezetekben.

A pristinai kormány szerint Oroszország távozását követően bizonyosan megvan a kellő támogatása ahhoz, hogy beléphessen az Európa Tanácsba, és utasította a külügyminisztériumot, hogy kezdje meg a csatlakozási folyamatot.

Aleksandar Vucic szerb elnök azonnal reagált a pristinai lépésre, és összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Az államfő szerint Koszovó ezzel a lépéssel egy újabb nemzetközi megállapodást rúgott fel,

azt, amelyet Belgrád és Pristina Washingtonban kötött meg. A dokumentum szerint Pristina ígéretet tesz arra, hogy nem kérelmezi felvételét egyetlen nemzetközi szervezetbe sem.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött a kapcsolat rendezését célzó párbeszéd brüsszeli közvetítéssel. A kilenc évvel ezelőtt megkötött megállapodásban foglaltak nagy részét azonban azóta sem valósították meg. 2020-ban Washingtonban újabb megállapodás született, de az abban írtak megvalósítására sem törekszik egyik fél sem, holott a kapcsolat rendezése mindkettejük európai integrációjának a kulcsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×