eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ételfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Szigorítottak a karanténon Sanghajban, pedig már eddig is nagy nyomás volt a lakosokon

Hiába a kemény intézkedések, a kínai nagyvárosban nem tudták teljesen visszaszorítani a koronavírus-járványt.

Sanghajban szigorúbb zárlat alá vették a karantén alatt álló területeket, kordonokat és fémkerítéseket állítva fel egyes épületek köré, miközben a városban továbbra sem sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

A kínai közösségi platformokon vasárnap számos Sanghajban készült videó terjedt el, melyeken az épületek köré felállított kordonok - egyes helyeken kék, fémlemezekből álló korlát, máshol zöld, fémrács alkotta kerítés - láthatóak. Az intézkedést az ország más részein is alkalmazták már, olyan épületeket, vagy területeket kerítve el, ahol új esetek felbukkanása miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Sanghajt egészében április elejétől helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati részét.

A város egyes lakónegyedeiben már több, mint egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom.

A város lakói közül sokan akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az intézkedések jelentős lelki és anyagi terheiről panaszkodnak. A kínai közösségi platformokon a vesztegzárral kapcsolatos, kritikus hangvételű beszámolókat és egyéb tartalmakat gyors ütemben cenzúrázzák.

A hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását, ám az intézkedés nem feltétlenül jelent számottevő enyhítést, hiszen a lakónegyed környezetének kockázati besorolásától is függ, hogy a lakók kimehetnek-e az utcára.

A sanghaji egészségügyi hatóságok vasárnapi jelentése szerint a március eleje óta tartó járványhullámban 87 koronavírus-fertőzött hunyt el a városban, közülük mindössze öten voltak beoltva koronavírus elleni védőoltással. Az elhunytak átlagéletkora 81,1 év, és a Covid-19 betegség mellett mindannyian egyéb, súlyos betegségekben szenvedtek - a többi közt rosszindulatú daganat, súlyos szív-és érrendszeri és idegrendszeri megbetegedések miatt álltak kezelés alatt.

Szombaton 21 058 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Sanghajban, közülük 1401 embernél jelentkeztek a vírus okozta Covid-19 tünetei.

Peking egyes részein vasárnap szintén tömeges tesztelést kezdtek meg, miután szombaton 21 új esetet azonosítottak. A kínai fővárosban ezzel a péntek óta regisztrált fertőzöttek száma 41-re emelkedett - közölték a pekingi egészségügyi hatóságok vasárnap. A fertőzöttek között diákok, tanárok, egy nyugdíjas turistacsoport tagjai, lakásfelújítást végző munkások, valamint ételfutárok vannak.

Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek. A mintegy 3,5 millió lakosú kerület lakóit arra szólították fel vasárnap, hogy mérsékeljék a társadalmi érintkezéseiket. A Csaojangban működő iskoláknak, valamint sport- és művészeti központoknak pedig ideiglenesen fel kell függeszteniük a jelenléti tevékenységet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×