eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az 52 éves Halyna Falko újságírókkal beszél az orosz támadásban megsérült lakásában az ukrán főváros keleti elővárosában, Brovariban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Szervezet alakult a háborús bűnösök elszámoltatására

Egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió után, március 25-én az ENSZ égisze alatt megalakult egy országcsoport, amely az agressziót követő elszámoltatást kívánja előmozdítani. Lapinformációk szerint Magyarország egyedüli uniós országként nincs a tagok között.

A résztvevő országok informális fórumaként működő közösség célja, hogy a háborúban elkövetett nemzetközi bűncselekmények és jogsértések tetteseit elszámoltassák és felelősségre vonják. A jelenleg 49 tagot számláló és további csatlakozókat váró csoportnak tagja minden EU- és NATO tagállam, kivéve Magyarországot és Törökországot – értesült a Népszava a kezdeményezést ismerő forrásoktól.

Csatlakozott a tömörüléshez az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, valamint Szerbiát leszámítva az egész Nyugat-Balkán. Az Európai Unió önálló jogi személyként is részese az együttműködésnek. A lap hozzáteszi, hogy érdeklődtek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy hazánk miért nem vesz részt a csoportban, illetve tervezi-e a csatlakozást, de eddig nem kaptak választ.

Az „elszámoltathatóság barátainak csoportját” Albánia, Dánia, Hollandia, Kolumbia, a Marshall-szigetek és Ukrajna közösen hozta létre. Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Linda Thomas-Greenfield a megalakulás után mondott beszédében hangsúlyozta: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden eszközt bevessünk, beleértve a büntetőjogi eszközöket, hogy az orosz erőket felelősségre vonjuk.”

A csoport szeretné megkönnyíteni a bűncselekmények dokumentálását és az információcserét az országok és az érintett nemzetközi szervezetek, az intézmények és a civil társadalom között, és biztosítani az elszámoltathatóság érdekében tett lépések széles körű nemzetközi támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×