eur:
389.73
usd:
362.07
bux:
68308.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvő Brovariban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Háborús szombat percről percre - Vész Mariupolban, egymást figyelmeztető nagyhatalmak

A hazai utakon könnyebbé válik a menekültek tájékozódása, Ukrajnában tekintélyes létszámú "belső migráns" van.

2022.03.19. 21:44

Oroszország most erre figyelmeztet

A "nacionalista kijevi rezsim hamis zászlós műveletekre készül" az Egyesült Államok és nyugati országok diplomáciai objektumai ellen Lvivben (Lembergben) - állította Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szombaton. Konasenkov szerint Kijev így akar nyomást gyakorolni a NATO-ra, hogy a továbbiakban is fegyverekkel támogassa a kormányt, és hozzon létre repüléstilalmi zónát Ukrajna fölött. A szóvivő állításait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Ukrajna többször vádolta már azzal Oroszországot, hogy valótlanságokat terjeszt állítólagos tervezett provokációkról, aztán saját maga hajt végre hamis zászlós műveleteket. Még az ukrajnai háború február 24-i kezdete előtt több nyugati állam elköltöztette diplomáciai személyzetét Kijevből. Sok országnak jelenleg a nyugat-ukrajnai Lvivben állomásoznak diplomatái. Eközben az utolsó fehérorosz diplomaták is elhagyták Ukrajnát - tájékoztatott a fehérorosz állami televízió. Igor Szokol fehérorosz nagykövet szerint az elviselhetetlen körülmények - egyebek között a bankszámlák zárolása - miatt távoztak az országból. Minszk leplezetlenül támogatja Moszkva ukrajnai invázióját. Eközben Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára elmondta, hogy Ukrajna napokon belül új amerikai fegyvereket, köztük Javelin és Stinger rakétákat kap. A kijevi hatóságok szombaton közölték, hogy 228 ember - köztük négy gyermek - vesztette életét az ukrán fővárosban a háború kezdete óta. További 912 ember megsebesült - állt a hatóságok közleményében. Szombaton 6623 embert menekítettek ki az ostrom alatt álló városokból humanitárius folyosókon keresztül - mondta el egy magas rangú tisztségviselő. Mariupolt 4128 ember hagyta el. (MTI)

2022.03.19. 21:12

A háborúból autózott a fedett pályás atlétikai vb-re, aranyérmes lett, tombolt a lelátó

Jaroszlava Mahucsik volt szombaton talán "a legboldogabb ukrán".

2022.03.19. 20:58

Tusk vs. Johnson

"Boris Johnson az ukránok harcát a Brexitre szavazó brit népéhez hasonlítja. Én még emlékszem, milyen lelkes volt Putyin és Trump a referendum után. Boris, a szavaid megsértik az ukránokat, a briteket és a józan észt" - írta Twitter-bejegyzésében Donald Tusk.

2022.03.19. 20:30

3,1 millióan már elhagyták Ukrajnát

Az ukrán elnök beszédet intézett a svájci parlament előtt a háború ellen tüntető tömegnek.

2022.03.19. 19:52

A világ második legnépesebb országa Ukrajna mellé állt

India és Japán "sosem fogja eltűrni a status quo erőszakos megváltoztatását".

2022.03.19. 19:33

Aknaveszély

Az ukrajnai háború miatt nőtt az aknaveszély a Fekete-tenger északnyugati régiójában, az ukrán partok előtt. A harcban álló felek egymást okolják a kialakult helyzetért. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, ami fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Legrosszabb esetben az aknák akár a Földközi-tengerig is eljuthatnak - figyelmeztetett az orosz belbiztonság. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével. (MTI)

2022.03.19. 19:21

Hatalmas egészségügyi segélyszállítmány indul Ukrajnába

A részletekről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be a Facebookon.

2022.03.19. 19:20

Orbán Viktor újra posztolt Újvidékről

2022.03.19. 18:41

Márki-Zay Péter: Vlagyimir Putyin szerintem is háborús bűnös

Ellenzéki gyűjtésből kifizetett mentőautót adott át Ukrajna budapesti nagykövetének.

2022.03.19. 18:40

Helyzet egy hete és most

Helyzet egy hete és most
Helyzet egy hete és most

2022.03.19. 18:25

Mariupol - Százezrek teljes létbizonytalanságban a városon belül

A kijárási tilalomban rostokló zaporizzsjaiak közül kilencen meghaltak egy rakétatámadásban szombaton. Dúlnak a harcok.

2022.03.19. 17:08

Kijárási tilalom egy újabb városban

Másfél napos, hétfő reggel hat óráig tartó kijárási tilalmat rendeltek el a közép-ukrajnai Zaporizzsjában. A város vasútállomásán is szünetel a vonatok közlekedése ebben az időszakban - közölte az ukrán vasúttársaság. Az elmúlt napokban sokan menekültek Zaporizzsjába az ország más területeiről, többek között az ostrom alatt álló Mariupol azovi-tengeri kikötővárosból. A zaporizzsjait megelőzően Kijevben rendeltek el kijárási tilalmat keddtől csütörtök reggelig, az ukrán főváros lakói csak azért hagyhatták el otthonaikat, hogy biztonságos óvóhelyekre juthassanak. (MTI)

2022.03.19. 17:08

"Nürnbergi pert" fontolgatnak Vlagyimir Putyin ellen

Gordon Browntól és Sir John Majortől származik az ötlet.

2022.03.19. 16:08

Tőzsdei szakértő: nem rendítené meg az OTP-t az orosz leánybank elvesztése

Az InfoRádiónak nyilatkozó tőzsdei elemző szerint viszont a magyar nagybank oroszországi tevékenysége még nincs veszve, de ha mégis, a veszteség elviselhető lesz a pénzintézet számára.

2022.03.19. 16:01

Miért nem húz öltönyt Zelenszkij?

"Megértem, hogy nehéz idők járnak, de Ukrajna elnökének nincs egy öltönye? Nem tisztelem túlságosan az Egyesült Államok Kongresszusának jelenlegi tagjait, de mégsem szólítanám meg őket pólóban…" – írta Twitteren Peter Schiff, a Wall Street-i Euro Pacific Capital alapítója és tulajdonosa. A bejegyzést először a Daily Mail vette észre, aztán széles körben elterjedt a híre, a hozzászólók felváltva kritizálták Schiff stílusát és mondanivalóját. Az 58 éves üzletember – aki 12 évvel ezelőtt republikánusként indult a connecticuti szenátori székért – nem látta be a tévedését, sőt, harciasan megvédte véleményét: "Nem a harcmező közepén volt Volodimir Zelenszkij, sminkelték, az arca frissen borotvált, a haja is jól fésült. Az rendben van, ha rövid nadrágot vesz fel, az nem látszik a kamerán, de a Kongresszus előtt beszélve egy öltönyt kivehetett volna abból a szekrényből, amelyben a pólóit is tartja…" (VG)

2022.03.19. 15:29

A béke épít, a háború rombol - Újvidékről posztolt videót Orbán Viktor

2022.03.19. 15:25

Háromezer tonna

Több mint 3000 tonna élelmiszert adományozott Németország Ukrajnának, az adományt már el is szállították - közölte szombaton a német Mezőgazdasági Minisztérium. A szállítást a minisztérium koordinációs központja szervezte, száz kamion majdnem 3300 raklapnyi ételt vitt Ukrajnába - állt a közleményben. A lengyelországi átrakóponton keresztül mindenekelőtt alapvető élelmiszereket, vizet, gyümölcslét, hal- és húskonzervet és bébiételt szállítottak, melyeket számos német kereskedelmi és élelmiszeripari vállalat adományozott. Cem Özdemir miniszter (Zöldek) megköszönte a cégeknek a bürokráciamentes, gyors segítséget. "Az Ukrajnával és népével való szolidaritás emberség kérdése" - mondta Özdemir. A segélyszállítmányokat a jelentések alapján Harkiv, Kijev, Zaporizzsja és Csernyihiv felé irányították. A már leszállított áruval együtt összesen mintegy 4100 raklapnyi élelmiszert ígért Németország Ukrajnának. A szövetségi koordinációs központot kereskedelmi adományoknak alakították ki, hogy összehangolják az Ukrajnából érkező igényeket és a kínálatot. A központ kapcsolatban áll az ukrán állami szervekkel, és tájékoztatja az érintett német cégeket a kérésekről. (MTI)

2022.03.19. 14:23

Nem mellékes! A Boszporusz országa is állást foglalt

Hajasi Josimasza japán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte és elítélte szombaton Ukrajna orosz lerohanását - jelentette a Kyoto japán hírügynökség. A két külügyminiszter leszögezte, hogy az orosz katonai műveletek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint a nemzetközi jogot, amely tiltja az erő alkalmazását - szögezte le Cavusogluval tartott közös antalyai sajtótájékoztatóján Hajasi. A miniszterek megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek a nemzetközi rend fenntartásában, és kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a törvénytelen ukrajnai műveleteket. Hajasi "mély háláját és tiszteletét" fejezte ki a mindkét országgal közeli kapcsolatokat ápoló Törökországnak a közvetítés érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseiért. A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok után Japán is szankciókkal sújtotta Moszkvát Ukrajna lerohanása miatt. Törökország ellenzi ugyan a Moszkva elleni szankciókat, de Recep Tayyip Erdogan török elnök "elfogadhatatlannak" nevezte az orosz agressziót. A Fekete-tenger révén Oroszországgal és Ukrajnával is szomszédos Törökország, a NATO tagállama, felajánlotta a közvetítést Kijev és Moszkva között. A múlt héten Cavusoglu közreműködésével Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt Antalyában, de a háború február 24-i kezdete óta tartott első külügyminiszteri találkozó nem vezetett eredményre. Négynapos utazása második állomásaként Hajasi hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe látogat, ahol a tervek szerint a vendéglátójával, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk külügyminiszterrel tárgyal. (MTI)

2022.03.19. 14:22

Románia így (is) segít

Románia személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. A bukaresti kormány péntek esti ülésén hozott határozat értelmében Románia átmeneti védelemben részesíti (menedékesként ismeri el) a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat - függetlenül attól, hogy mikor érkeztek -, és azokat az Ukrajnából február 24-e után érkezett hontalanokat, vagy harmadik országbeli állampolgárokat, akik jogszerűen tartózkodtak Ukrajnában. Az ukrajnai menekülteknek személyi számot ad és fényképes tartózkodási engedélyt bocsát ki a román bevándorlási hivatal (IGI), akárcsak azoknak a külföldieknek, akik menedéket kérnek Romániától. Ez utóbbiaktól eltérően azonban az átmeneti védelmet nem kell kérvényezni, az automatikusan minden ukrajnai menekültet megillet - mutat rá a bukaresti kormány közleménye. A menedékes személyi adatait az átmeneti védelemről szóló európai uniós határozat hatályának megszűnése után egy évvel automatikusan törlik a román idegenrendészeti rendszerből, kivéve, ha közben az illető további tartózkodási jogosultságot szerzett Romániában, vagy ilyen irányú kérelme elbírálásra vár. Az ukrajnai háború elől Romániába menekülő külföldiek szociális ellátásáról, és az őket segítő szervezetek támogatásáról már korábban döntött a román kormány. A március 7-i sürgősségi rendelet szerint minden, román területen maradó gyermeknek a román állampolgárokéval azonos joga van az ingyenes oktatásra, az Ukrajnából érkező felnőtteket pedig immár munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a munkaadók. A román oktatási minisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint csaknem 400 ukrajnai diákot írattak be a romániai iskolákba, a munkaügyi minisztérium szombati közlése szerint pedig a háború kezdete óta 346-tal emelkedett az ukrán állampolgárokkal kötött, hivatalosan bejegyzett munkaszerződések száma. Az Európai Unió Tanácsa március 4-én egyhangúlag fogadott el végrehajtási határozatot az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelméről, amelynek alapján egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is ideiglenes védelmet lehet biztosítani az unióba tömegesen beáramló, lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereknek. A határozat egyéves kezdeti időszakról szól, amely szükség esetén legfeljebb kétszer egy évre meghosszabbítható. Az Európai Bizottság (EB) azonban bármikor javasolhatja az ideiglenes védelem megszüntetését is, ha azt az ukrajnai helyzet lehetővé teszi. Az EB pénteken iránymutatást tett közzé az Ukrajnából érkezők jogainak biztosítására, amely szerint az átmeneti védelemben részesülők tartózkodási engedélyének olyan dokumentumként kell szolgálnia, amely igazolja az illető jogállását más hatóságok előtt, például a munkaügyi hivataloknál és szolgálatoknál, az iskoláknál és a kórházaknál. Tartózkodási engedély birtokában az átmeneti védelemben részesült ukrán állampolgárok szabadon mozoghatnak az Európai Unióban. (MTI)

2022.03.19. 14:21

Az ukrajnai háború miatt is égnek a lelkisegély-szolgálatok vonalai

A Magyar Lelkisegély Telefonszolgálatok Szövetsége már nemcsak a magyar lakosságnak, hanem az ukrán menekültének is segítséget kínál.

2022.03.19. 13:40

Kampánytéma itthon a háború

Ha Márki-Zay Péter és a baloldal hozná a döntéseket, akkor Magyarország ma a háború részese lenne - jelentette ki a KDNP frakciószóvivője szombaton az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában. Nacsa Lőrinc azt mondta: Márki-Zay Péter újra megerősítette, hogy fegyvereket küldene Ukrajnába, sőt azt is kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarokat is felfegyverezné. "Mára kimondhatjuk: a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy elszabadult hajóágyú, aki össze-vissza beszél" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy egy ilyen helyzetben komoly tétje van a felelőtlen mondatoknak. Úgy folytatta, "akárhogy is fenyegeti a baloldal azokat, akik elmondják róluk az igazat, akárhogy is próbálja Márki-Zay Péter belesodorni hazánkat a háborúba, mi ezt nem fogjuk engedni, mert számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első". (MTI)

2022.03.19. 13:35

"Erős üzenet NATO-szövetségeseink számára"

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Stryker páncélozott harcjárművekkel felszerelt gyalogos századot vonultat fel Bulgáriában a NATO harccsoportja keretében a szövetség keleti felének erősítésére Ukrajna orosz lerohanása után - jelentette be szombaton Kiril Petkov bolgár kormányfő. "Az Egyesült Államok beleegyezett a Stryker-század felvonultatásába. Ez erős jelzés valamennyi NATO-szövetségesünk számára" - mondta Petkov szombati szófiai sajtótájékoztatóján, melyet Llyod Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott. Bulgária, amely Moszkva szoros szövetségese volt a hidegháború idején, azóta azonban az Európai Unió és a NATO tagállama lett, legfeljebb ezer fős harccsoportot hoz létre a NATO Európai Szövetséges Főparancsnoksága alatt. A harccsoportban várhatóan más szövetséges államok katonai is részt vesznek. "Szerettem volna hangsúlyozni a bejelentés fontosságát: Bulgária többnemzetiségű NATO-harccsoportot állít fel és vezet. Ez fontos lépés és teljes mértékben támogatjuk" - mondta Llyod Austin. Petkov közölte, hogy Bulgária továbbra is küld humanitárius segélyt Ukrajnába, és fogad a háború elől menekülő ukránokat, de egyelőre nem tervez fegyvereket küldeni Kijevnek, mivel a Fekete-tenger partján fekvő ország túl közel van a konfliktushoz. (MTI)

2022.03.19. 12:26

Teniszfront

Lassan egy háborús Davis-kupa válogatott áll össze Ukrajnában. A Federert korábban legyőző Sergiy Stakhovsky-hoz (fegyverben) az 1999-es Roland Garros döntőse, Andrei Medvedev is csatlakozott Kijev védelmében. (Eurosport)

2022.03.19. 12:26

Ellenzéki beismerés? Nem küld Magyarország fegyvereket Ukrajnába

Az érintett gép Pápán állomásozik, és 12 ország közösen birtokolja, de Ukrajnába közvetlenül nem repül.

2022.03.19. 11:50

Szijjártó: szerbek és magyarok békében

Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Belgrádban. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezen történelmi barátság fő haszonélvezői a szerb és a magyar emberek a határ mindkét oldalán. Illetve hozzátette, hogy Magyarország és Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire, a két gazdaság pedig erősíti, segíti egymást, az együttműködés rekordokat dönt. Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja. "Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik" - fogalmazott. (MTI)

2022.03.19. 11:45

Debütált a hiperszónikus rakéta - Oroszország állítja, kulcsfontosságú ukrán raktárakat semmisített meg

Kijárási tilalom van Zaporizzsja városában, Mariupolban egy acélüzemért folynak harcok.

2022.03.19. 11:34

Mindenkiben okozhat most stresszt a háború, megoldókészletünk nincs

Még véget sem ért a járvány, de már a háború miatt aggódunk; Füredi Éva mentálhigiénés szakember szerint a fegyveres konfliktus most sokakban kelt szorongást, ami miatt alvászavarok, rossz álmok és étvágytalanság is jelentkezhet, de az önkéntesek akár a menekültekéhez hasonló traumát is átélhetnek.

2022.03.19. 10:57

Így segítenek a rendőrök a Keletiben

2022.03.19. 10:37

Kadétlányokkal vacsorázott Orbán Viktor pénteken - videó

Az eseményről videót is közzétett a Facebookon.

2022.03.19. 10:37

ORFK-adatok

Magyarország területére 2022. március 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8 043 fő, a román-magyar határszakaszon 16 810 fő lépett be.

2022.03.19. 10:24

Ukrán nyelvű feliratokat helyez ki a Magyar Közút

Ezzel segítve az autóval érkezők tájékozódását Magyarországon.

2022.03.19. 09:41

Orbán Viktor a szerb államfőnél járt

A magyar kormányfő és Aleksandar Vucic Belgrádban nem csak az ukrán helyzetről egyeztetett.

2022.03.19. 09:40

Volodimir Zelenszkij az éjszaka egy kihalt utcáról üzent Moszkvának

Az ukrán elnök szerint ha Oroszország "leáll", még helyrehozhatóak lesznek a kárai egy generáción belül.

2022.03.19. 09:10

Figyelmeztette Pekinget Washington, hogy most mit nem kellene

"Tárgyi segítséget" nyújtani Moszkvának az Ukrajna elleni háborúban. Joe Biden a diplomáciai megoldás mellett érvelt.

2022.03.19. 09:00

Kiengedhetik az oroszok "a nacionalistákat" Mariupolból

A feltétel a fegyverletétel. Kijev egyelőre hallani sem akar az ajánlatról. Az oroszok még mindig ott tartanak, hogy ukránok robbantották fel a színházat, ahol nők és gyerekek bújtak el, mintegy ezren.

2022.03.19. 08:40

A háború és az olajár miatt a repülőjegyek ára is jelentősen nőni fog

A Delta amerikai légitársaság vezetősége arra figyelmeztet, hogy akár tízszázalékos drágulásra is fel kell készülnünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×