eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Nemzetközi Befektetési Bank székháza előtt, a szervezők szerint az orosz kémbank és Putyin ellen szervezett demonstráción 2022. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ellenzéki beismerés? Nem küld Magyarország fegyvereket Ukrajnába

Az érintett gép Pápán állomásozik, és 12 ország közösen birtokolja, de Ukrajnába közvetlenül nem repül.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a közelmúltban többször állította, hogy a kormány vádjaival szemben nem az ellenzék küldene kormányra kerülve fegyvereket és katonákat Ukrajnába, hanem a kormány tesz ilyet jelenleg is, aktívan. Erről a politikus szerdán is beszélt a köztévének adott interjújában ("éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben"), ezért a Telex utánajárt, tényleg igaz-e ez a valóságban, miközben a kormány azt állítja, nem vesz részt semmilyen közvetlen fegyverszállításban a háború sújtotta országba.

Az Egységben Magyarországért a Telex megkeresésére azt válaszolta, "Márki-Zay Péter azokra a magyar lajstromban lévő, pápai bázison állomásozó NATO gépekre gondolt, amik részt vesznek a fegyverszállításban". Vagyis

arra a C-17-es Boeingre célzott, ami magyar felségjelzésű és Pápán állomásozik, és február 27-én gránátokkal és rakétákkal megrakva indult el Hollandiából egy meg nem nevezett kelet-európai országba, hogy a fegyvereket onnan Ukrajnába szállítsák.

A gépet 12 ország közösen birtokolja, felségjelzése pedig azért magyar, mert Magyarországon vették nyilvántartásba, repülési órákat bármely ország vásárolhat, így az összeállításban olvasható feltételezésben az fordulhat elő, hogy a 12 országból bármelyik szállíthat fegyvert és katonai erőt, de közvetlenül Ukrajnába aligha, erre pedig nincs is bizonyíték.

Márki-Zay Péter szombat este aztán ismét arra utalt a Facebookon, hogy Magyarország fegyvert szállít Ukrajnába.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×