eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán katonák őrt állnak egy ellenőrzőponton Kijevben 2022. március 19-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

3,1 millióan már elhagyták Ukrajnát

Az ukrán elnök beszédet intézett a svájci parlament előtt a háború ellen tüntető tömegnek.

Mintegy 190 ezer civilt menekítettek ki humanitárius folyosókon a frontról az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a kijevi és a luhanszki folyosók szombaton is működtek.

Az ukrán államügyészi hivatal azzal vádolta meg az orosz hadsereget és a biztonsági szolgálatot, hogy foglyul ejtett egy ukrán haditudósítót kedden az ország délkeleti részén található Bergyanszkban. Az ügyben nyomozást indítottak.

Ukrajnában az elmúlt napon is több halálos áldozata volt a harcoknak. A Kijevtől északnyugatra található Bucsában hét civil halt meg, Donyeckben pedig több tucat halálos áldozatról és sebesültről tudni. Mikolajivban is több tucatnyian vesztették életüket pénteken, amikor az oroszok rakétákkal támadtak egy kaszárnyát, ahol legalább kétszázan tartózkodtak - mondták el szemtanúk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton arra szólította fel Svájcot, hogy zárolja az orosz oligarchák számláit.

"Ez is a gonosz elleni harc része" - üzente a berni parlament előtt a háború ellen tüntető tömegnek.

Németországba 207 742 menekült érkezett Ukrajnából a háború kezdete óta - tájékoztatott a rendőrség szombaton.

Az ENSZ adatai szerint több mint 3,1 millióan kerestek menedéket külföldön az ukrajnai harcok elől. Péntekig legalább 847 polgári lakos halt meg, és 1399-en sérültek meg az ukrajnai háború kezdete óta, legtöbben tüzérségi vagy rakétatámadás következményeként az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága adatai alapján. A bizottság szerint a szám jelentősen nagyobb lehet, mivel a jelentések szerint a harcok sújtotta városokban sok haláleset történt, amit egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Helyzet egy hete és most
Helyzet egy hete és most

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×