eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Glasgow, 2014. szeptember 13.A skót Gordon Brown volt brit miniszterelnök a nem szavazatok mellett kampányol a skóciai Glasgowban 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

"Nürnbergi pert" fontolgatnak Vlagyimir Putyin ellen

Gordon Browntól és Sir John Majortől származik az ötlet.

Gordon Brown és Sir John Major egykori brit miniszterelnökök is támogatják, hogy a nürnbergi perekhez hasonló eljárás keretében, nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait az ukrajnai háború miatt.

Ennek érdekében online kezdeményezést indítottak, amelynek célja

kétmillió aláírás összegyűjtése

március végéig. A petíciót számos vezető jogász, tudós és politikus írta alá, többek között Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, a brit-francia Philippe Sands nemzetközi joggal foglalkozó professzor, az amerikai Benjamin Ferencz, a nürnbergi katonai bíróság volt ügyésze, valamint az angol Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori elnöke. A javaslatot eddig 740 ezren biztosították támogatásukról világszerte.

"Nürnbergben felelősségre vontuk a náci háborús bűnösöket. Nyolc évtizeddel később biztosítanunk kell, hogy egyszer Putyinnak is számot kelljen adnia"

- mondta Gordon Brown.

Ukrajnában feltételezhetőleg több emberiesség elleni és háborús bűncselekményt követtek el, amelyek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 2-án nyomozást indított. Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de a Krím 2014-es orosz annektálása után elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×