eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli színház épületéről, amely előtt és mögött hatalmas betűkkel a Gyermekek feliratot festették fel 2022. március 14-én. A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a színházban, amelyet március 16-án bombatámadás ért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Kiengedhetik az oroszok "a nacionalistákat" Mariupolból

A feltétel a fegyverletétel. Kijev egyelőre hallani sem akar az ajánlatról. Az oroszok azt mondják, hogy ukránok robbantották fel a színházat, ahol nők és gyerekek bújtak el, mintegy ezren.

Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a "nacionalistákat" Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken késő este.

Mizincev szerint az orosz fél hivatalosan két napja fordult a kijevi hatóságokhoz azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni "az összes banditát", aki leteszi a fegyvert, de "kategorikus elutasítás" érkezett magas rangú ukrán tisztviselőktől.

A tábornok azzal vádolta meg a "nacionalistákat", hogy felrobbantottak egy óvodát, két iskolát, egy szülészetet és egy színházat.

Kifogásolta, hogy Kijev pontosan tudja, hogy lehetetlen segíteni a Mariupolban blokád alá vett nacionalistákon, akik több mint 200 ezer civilt használnak emberi pajzsként, ezért azt akarja, hogy minél több emberáldozat essen, akiknek pusztulásáért az orosz hadsereget lehet majd hibáztatni. Azt mondta, hogy Mariupolból 24 óra alatt mintegy 14 ezer, összesen pedig csaknem 57 ezer embert menekítettek ki.

Mizincev szerint a nap folyamán 14 397 embert evakuáltak Oroszországba Ukrajna veszélyes területeiről, az ukrán fél részvétele nélkül. Azt mondta, a háború kezdete óta 297 858 embert, köztük 63 465 gyermeket menekítettek ki a Donyec-medence Moszkva által függetlennek elismert "népköztársaságaiból" és Ukrajnából.

A tábornok azt mondta, hogy Harkivban "nacionalisták" tűz alá vettek egy humanitárius segélyszállító pontot, Szeverodonyeckben pedig külföldi zsoldosokkal együtt civileket lőttek le.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) aláaknázta a dnyiprói 2. városi kórház egyik épületét, miután evakuálta onnan a személyzetet és a betegeket. A tábornok szerint a készülő detonációt az orosz légierő bombázásaként fogják beállítani.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×