eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tüzérségi támadásban megsemmisült autó roncsa Harkivban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Már orosz kézben van a Krím-félsziget–Donyec-medence sáv, diverzáns támadás ért egy vegyiüzemet

Az orosz csapatok Ukrajna több térségében is offenzívákat készítenek elő - közölte hétfőre virradóra az ukrán vezérkar Facebookon közzé tett jelentésében. Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését - közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

Az ukrán katonai vezetés szerint az orosz alakulatok jelenleg igyekeznek az utánpótlás mellett biztosítani az általuk eddig elfoglalt területeket, illetve újra csoportosítják erőiket. Amint ezzel megvannak, újabb támadások várhatók keleten Harkiv, északkeleten Szumi, illetve Kijev határában Brovari ellen.

Luhanszk megyében az orosz erők mindenekelőtt a százezer lakosú Szeverodonyeck városára összpontosítanak. Moszkvai közlések szerint oroszbarát szakadárok alakulatai a várost keletről és délről lezárták.

Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy a Harkiv térségében található Topolszke és Spakivka településeknél a támadók veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Támadás egy vegyiüzem ellen

A TASZSZ a moszkvai védelmi minisztériumban lévő forrására hivatkozva arról számolt be, hogy "ukrán nacionalisták" diverzáns akciót hajtottak végre a Donyeck megyei Avgyijivkában működő koksz- és vegyiüzem ellen, amely a legnagyobb ukrajnai acélipari cég, a Metinvest tulajdonában van. "Ennek következtében az üzemben tűz keletkezett, és a sűrű mérgező füst a környező településekre átterjedt" - közölte az orosz hírügynökségnek nyilatkozó illetékes. Hozzátette, hogy a folyamatban lévő harccselekmények miatt az oltási munkálatok egyelőre nem lehetségesek.

A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy az értesüléseket nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Orosz kézen a Krím-félsziget–Donyec-medence közti sáv

Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését - közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva a politikus elmondta, hogy az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímből Mariupolba vezető autóút.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Muradov szerint az útvonal segíthet a részben a szakadárok kezén lévő donyecki régió humanitárius ellátásában. A dpa német hírügynökség mindemellett felidézte, hogy ukrán jelentések szerint orosz csapatok vasárnap elállták egy humanitárius konvoj útját az általuk ostromlott Mariupol kikötővárosába.

Megfigyelők abból indulnak ki, hogy az orosz hadművelet egyik célja szárazföldi folyosó megteremtése az Oroszországgal határos, kelet-ukrajnai, egyedül Moszkva által elismert donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" és a Krím félsziget között.

Zelenszkij továbbra is repüléstilalmi övezetet sürget

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti lakossági üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást, amelynek harmincöt halálos áldozata és 134 sebesültje van. Elmondása szerint mintegy harminc rakéta csapódott be a bázisra. A lengyel határtól mindössze 30 kilométerre van a támaszpont, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, NATO-kiképzők is gyakran jártak ott.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre. Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta, csak idő kérdése, míg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.

A béketárgyalásokra kitérve Zelenszkij kiemelte, hogy

az ukrán küldöttség egyik fő feladata mindent megtenni egy ukrán-orosz csúcstalálkozó megvalósítása érdekében.

Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy sokan várják közvetlen találkozását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Ez nehéz út, de szükséges a hatékony biztonsági garanciák megszerzése érdekében" - tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap az orosz állami televízióban nyilatkozva nem zárta ki egy ilyen csúcstalálkozó lehetőségét.

Egyeztetések

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este telefonon egyeztetett francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal az ukrajnai helyzetről. A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy felelősségre kell vonni Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadműveletéért.

Macron egyébként Zelenszkijjel is beszélt az este folyamán. A francia elnöki hivatal szerint a két vezető egybek között az orosz-ukrán béketárgyalások kilátásait vitatta meg.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×