eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Szakértő szerint az EU-nak nem Moszkvát, hanem önmagát kell hibáztatnia a gázhiány miatt

Európa nagyon egyszerűen megoldhatná, hogy ne legyen kiszolgáltatva a téli gázszállításnak azzal, ha nyaranta feltöltene legalább 40 milliárd köbméter gáztartalékot – vélte az EU legnagyobb gázszolgáltatójának, az olasz SNAM-nak az elnök-vezérigazgatója.

Marco Alverà a brüsszeli Politicónak nyilatkozva beszélt erről, vitatva azt a bevett vélekedést, amely a jelenlegi európai gázhiány és gázárnövekedés miatt orosz gázértékesítési manipulációt vél felfedezni. Szerinte erre hivatkozni pótcselekvés, és sokkal inkább arra kellene összpontosítani, mi akadályozta eddig a szükséges nagyságú európai készletek felhalmozását.

“Ha Európa minden nyáron feltöltene 40 milliárd köbméterni stratégiai tartalékot, akkor telente nem kellene cseppfolyósított gázszállítmányokért könyörögni” – vélte nyilaktozatában az olasz gázipari óriás vezetője.

Aki egyúttal megjegyezte, hogy Olaszországban törvény kötelez évi 4,5 milliárd köbméternyi gáztartalék felhalmozására, ami szükséghelyzetben a kormány számára lehívható, kivédve ezzel a piaci ingadozásoknak való túlzott kitettséget.

Elviekben ugyanez valamennyi tagállamban, illetve a tagországok összességében is arányosan megteremthető volna, mi több, összességében a már létező tározók összes befogadóképessége is elegendő lehetne, csak eddig a kereskedő cégek nem voltak érdekeltek benne.

Alverà szerint az utóbbiak piaci logikája az, hogy minek vásároljanak be a maximális feltöltéshez elegendő gázból 70 dolláros egységárért, ha a következő év nyarán ugyanezt megtehetik 20 dollárért, amit aztán jó profitréssel adhatnak tovább.

A dolog kezeléséhez európai uniós szintű intézkedésre volna szükség az olasz cégvezető szerint. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ennek elmaradása esetén

előre kiszámítható a mostani bizonytalanság és a magas piaci árnak való kitettség jövőbeni ismétlődése.

“Az EU-keretek között folyó gázkitermelés az elmúlt három évben 15 százalékkal csökkent, először az északi-tengeri brit hozamok csökkenése, majd a groningeni holland gázmezők lezárása miatt. Mindeközben Kína évente 15 millió háztartást széntüzelésről gázra állít át, ha úgy tetszik, két-három évente egy francia piac méretű/mennyiségű új fogyasztó lép be keresletként” – mutatott rá.

Hát persze, hogy mennek fel a gázárak, és jobb, ha mindenki berendezkedik arra, hogy ez a belátható 20 évben nem is fog változni, hiszen mindenki szenet szüntet meg, azt leggyorsabban és legnagyobb volumenben pedig elsőre gázzal lehet helyettesíteni – mutatott rá.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy amikor az EU illetékesei most cseppfolyósított gázszállítmányok ad hoc piaci felhajtásával, meg ázsiai ügyfelek által már lekötött szállítmányok magasabb árú kivásárlásával próbálnak enyhíteni a jelenlegi ellátási helyzeten, valójában éppen ezekkel a piaci adottságokkal találkoznak.

Mindennek szerinte semmi köze holmi vélelmezett tisztességtelen orosz eladási stratágiához,

annál is kevésbé, mert a lekötött mennyiségeket a Gazprom eddig is mindig pontosan teljesítette. Hosszútávra kéne gondolkodni és készletezni kellene, amihez, ha szükséges, meg kell teremteni a netán még hiányzó infrastruktúrát, és készletezéshez szükséges érdekeltséget – vélte nyilaktozatában az olasz cégvezető.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×