eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Szakértő szerint az EU-nak nem Moszkvát, hanem önmagát kell hibáztatnia a gázhiány miatt

Európa nagyon egyszerűen megoldhatná, hogy ne legyen kiszolgáltatva a téli gázszállításnak azzal, ha nyaranta feltöltene legalább 40 milliárd köbméter gáztartalékot – vélte az EU legnagyobb gázszolgáltatójának, az olasz SNAM-nak az elnök-vezérigazgatója.

Marco Alverà a brüsszeli Politicónak nyilatkozva beszélt erről, vitatva azt a bevett vélekedést, amely a jelenlegi európai gázhiány és gázárnövekedés miatt orosz gázértékesítési manipulációt vél felfedezni. Szerinte erre hivatkozni pótcselekvés, és sokkal inkább arra kellene összpontosítani, mi akadályozta eddig a szükséges nagyságú európai készletek felhalmozását.

“Ha Európa minden nyáron feltöltene 40 milliárd köbméterni stratégiai tartalékot, akkor telente nem kellene cseppfolyósított gázszállítmányokért könyörögni” – vélte nyilaktozatában az olasz gázipari óriás vezetője.

Aki egyúttal megjegyezte, hogy Olaszországban törvény kötelez évi 4,5 milliárd köbméternyi gáztartalék felhalmozására, ami szükséghelyzetben a kormány számára lehívható, kivédve ezzel a piaci ingadozásoknak való túlzott kitettséget.

Elviekben ugyanez valamennyi tagállamban, illetve a tagországok összességében is arányosan megteremthető volna, mi több, összességében a már létező tározók összes befogadóképessége is elegendő lehetne, csak eddig a kereskedő cégek nem voltak érdekeltek benne.

Alverà szerint az utóbbiak piaci logikája az, hogy minek vásároljanak be a maximális feltöltéshez elegendő gázból 70 dolláros egységárért, ha a következő év nyarán ugyanezt megtehetik 20 dollárért, amit aztán jó profitréssel adhatnak tovább.

A dolog kezeléséhez európai uniós szintű intézkedésre volna szükség az olasz cégvezető szerint. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ennek elmaradása esetén

előre kiszámítható a mostani bizonytalanság és a magas piaci árnak való kitettség jövőbeni ismétlődése.

“Az EU-keretek között folyó gázkitermelés az elmúlt három évben 15 százalékkal csökkent, először az északi-tengeri brit hozamok csökkenése, majd a groningeni holland gázmezők lezárása miatt. Mindeközben Kína évente 15 millió háztartást széntüzelésről gázra állít át, ha úgy tetszik, két-három évente egy francia piac méretű/mennyiségű új fogyasztó lép be keresletként” – mutatott rá.

Hát persze, hogy mennek fel a gázárak, és jobb, ha mindenki berendezkedik arra, hogy ez a belátható 20 évben nem is fog változni, hiszen mindenki szenet szüntet meg, azt leggyorsabban és legnagyobb volumenben pedig elsőre gázzal lehet helyettesíteni – mutatott rá.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy amikor az EU illetékesei most cseppfolyósított gázszállítmányok ad hoc piaci felhajtásával, meg ázsiai ügyfelek által már lekötött szállítmányok magasabb árú kivásárlásával próbálnak enyhíteni a jelenlegi ellátási helyzeten, valójában éppen ezekkel a piaci adottságokkal találkoznak.

Mindennek szerinte semmi köze holmi vélelmezett tisztességtelen orosz eladási stratágiához,

annál is kevésbé, mert a lekötött mennyiségeket a Gazprom eddig is mindig pontosan teljesítette. Hosszútávra kéne gondolkodni és készletezni kellene, amihez, ha szükséges, meg kell teremteni a netán még hiányzó infrastruktúrát, és készletezéshez szükséges érdekeltséget – vélte nyilaktozatában az olasz cégvezető.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×