INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

moszkva

ukrajna

oroszország

szergej lavrov

egyesült államok

nato

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 26. külügyminiszteri tanácskozásának első napi ülésén Pozsonyban 2019. december 5-én.

Elolvasták a NATO-USA levelet, nem hagyták szó nélkül Moszkvában

Infostart / MTI

A térségi csapásmérő fegyvertelepítés és a NATO-bővítés lehetősége. A részleteket az orosz külügyminiszter magyarázta el, és jelezte, a továbbiakról Vlagyimir Putyin orosz elnök fog dönteni hamarosan.

Moszkva szerint Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő orosz biztonsági aggályokat a javaslataira adott válaszukban az Ukrajnához kapcsolódó feszültségre vonatkozóan.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt írta közleményében: Washington válasza Moszkva fő biztonsági aggályaira negatív, a további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt. Vlagyimir Putyin elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban - tette hozzá.

"A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését" - jelentette ki Lavrov. Ismét elítélte, hogy a NATO a 90-es években Moszkvának tett ígérete ellenére "'mértéktelenül" terjeszkedni akar. A külügyminiszter hangsúlyozta: egy ország szövetségválasztási jogának egyértelműen korlátot szab, hogy figyelembe kell vennie más országok biztonsági igényeit, így Oroszországét is. Szerinte erről az elvről

a nyugati országok szándékosan hallgatnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta újságíróknak: "Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása". Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem siet a viszontválasszal, mert annak megfogalmazása időbe telik - tette hozzá.

Az Egyesült Államok szerdán juttatta el az orosz javaslatokra adott válaszát a Kremlnek. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta erről, hogy "komoly diplomáciai útvonalat" jelöl ki, "elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat". Nem részletezte, hogy mit tartalmaz a dokumentum, de kiemelte, hogy az Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg, és Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el. Szerinte a válasz tükrözi, hogy

Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben.

Mindazonáltal világossá tette: az Egyesült Államok "eleve esélytelennek tartja", hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

Ukrajna és Oroszország képviselője első alkalommal ült tárgyalóasztalhoz szerdán a feszültség újbóli kiéleződése óta, Franciaország és Németország közvetítésével zajlott a megbeszélés. Közös nyilatkozatot tettek.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018