eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Sűrű füsttel ég a dél-afrikai parlament teteje, ahol ismét felcsaptak a lángok azt követően, hogy a tűzoltóknak a délelőtt folyamán sikerült megfékezni az épület tetőszerkezetében előző nap keletkezett lángokat Fokvárosban 2022. január 3-án. A tűzben leomlott az alsóháznak otthont adó épületszárny teteje, és az 1884-ben épült, a felsőháznak helyt adó régi épületszárny teteje. Gyújtogatás és más bűncselekmények, küztük lopás gyanújával őrizetbe vettek egy 49 éves férfit.
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Tovább súlyosbodott a dél-afrikai parlament felgyújtójának ügye

Terrorizmus miatt is vádat emeltek a Dél-afrikai Köztársaság parlamentjének felgyújtásával vádolt férfi ellen - tájékoztatott a helyi ügyészség kedden.

Eric Ntabazalila ügyészségi szóvivő a tárgyalás szünetében a sajtónak elmondta, hogy újabb vádpontot csatoltak a vádirathoz, amely szerint a vádlott felrobbantott egy robbanószerkezetet a parlamentben.

A dél-afrikai parlament január 2-án kapott lángra. A tűz a parlamenti épületegyüttes legrégebbi, 1884-ben épült szárnyában keletkezett, ahol több faburkolatú ülésterem is található. A parlament új szárnyában működő alsóház épületrésze teljesen megsemmisült. A kétkamarás dél-afrikai parlament székhelye 1910 óta Fokváros, míg a kormány a fővárosban, Pretoriában ülésezik.

Az ügyben még a helyszínen őrizetbe vettek egy 49 éves hajléktalan férfit, Zandile Christmas Mafét. Három nappal később egy fokvárosi bíróságon vádat is emeltek ellene gyújtogatás és betöréses lopás miatt. Az eljárást sokan kifogásolták. Szerintük a férfi csak bűnbak, a pusztítás legfőbb oka a parlament biztonsági és tűzoltó-rendszereinek hiányossága volt.

A Mafét védő sztárügyvéd, Dali Mpofu, jelezte, hogy védencét paranoid skizofréniával diagnosztizálták január 3-án. Mpofu védte a korrupcióval vádolt egykori dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát is.

A dél-afrikai hatóságok előzetes jelentései szerint a tűzjelző rendszer meghibásodott, és az oltószerkezetek nem működtek. A rendszert legutóbb 2017-ben vizsgálták át, a 2020 februárjában esedékes ellenőrzést már nem végezték el.

Kedden több mint harmincan tüntettek a fokvárosi bíróság épülete előtt, ahol Mafe ügyét tárgyalják, a férfi szabadon engedését követelve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×