eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szájmaszkkal és műanyag irattartóval védekezik az új koronavírus ellen egy utas a Hongkongi Nemzetközi Repülőtéren 2020. március 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Bizonyos "biztonsági" okokból karcsúsodik a hongkongi független sajtó

Január 4-i hatállyal megszűnik a Citizen News független hongkongi hírportál.

A Citizen News vasárnapi tájékoztatásában mindezt azzal indokolta, hogy egyre rosszabbak a körülmények a sajtó működésére a kínai fennhatóság alatt álló Hongkongban.

"Sajnálatos módon a gyors társadalmi változások és a sajtó működésére nézve rosszabbodó körülmények nem teszik lehetővé, hogy félelemtől mentesen megvalósíthassuk céljainkat" - olvasható a hírportál közleményében. "Ebben a válságban mindenekelőtt a fedélzeten lévők biztonságát kell szavatolnunk" - fűzte hozzá munkatársaira utalva a 2017-ben alapított Citizen News, amely több mint 800 ezer követővel az egyik legolvasottabb helyi hírforrás az interneten.

A hírportálnak, amely főleg adományokból tartja fenn magát, Facebook-oldala szerint nincs semmilyen pártkötődése, célkitűzései között pedig Hongkong alapvető értékeinek, így a szabadságnak, a nyitottságnak és a sokszínűségnek a védelmét hirdeti. Az utóbbi egy évben számos újságíró olyan csatlakozott a hírportálhoz, akik korábbi munkaadói a kínai hatóságok ellenőrzése alá kerültek, vagy feloszlatták őket.

Tavaly a Stand News és az Apple Daily című, hongkongi ellenzéki körökben népszerű sajtóorgánum szűnt meg rendőrségi akciót követően.

Carrie Lam hongkongi kormányzó ugyanakkor csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint Hongkongban elnyomják "az ellenzék felé hajló sajtót".

Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát, így a többi között a sajtószabadság tiszteletben tartását ígérte a korábban brit gyarmati uralom alatt álló városnak az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre. Demokrácia párti aktivisták és jogvédők azonban azt állítják, hogy ezek a szabadságjogok csorbát szenvedtek, különösen a Peking által 2020 júniusában kidolgozott és életbe léptetett, Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvény nyomán.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×