eur:
390.96
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Emma Kim/Getty Images

Előrelépések is történtek az uniós telefonálásban

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak arról, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazásokon.

2017. júniusában szűntek meg a mobil roamingdíjak az Európai Unióban, az európai előfizetők azóta felár nélkül tudnak telefonálni, sms-t küldeni és adatforgalmat használni az egész közösségben, valamint Norvégiában Izlandon és Liechtensteinben. A roaming tehát nem kerülhet többe, mint otthon.

Az 5G és más új technológiák bevezetése, valamint az egyre több adatot használó egyre több telefonelőfizető azt jelenti, hogy a régi szabályokat át kell írni. Emellett a koronavírus világjárvány megmutatta, mennyire rá vagyunk utalva a kommunikációs technológiákra.

Az Európai Parlament újabb 10 évre akarja meghosszabbítani a roaming-rendeletet és ezúttal még messzebb akar menni. Jobb szolgáltatást akar biztosítani az előfizetőknek úgy, hogy véget vet az olyan gyakorlatoknak, mint a roaming során lassított adatforgalom.

Az EP azt is el szeretné érni, hogy a telekommunikációs cégek jobban tájékoztassák a felhasználókat a külön szolgáltatások díjairól, amikor külföldön vannak.

Tovább harmonizálják a sürgősségi hívásokat is, így ingyenes lesz a hívóhelyszín azonosítása az egész Európai Unióban.

A frissített szabályok biztosítják, hogy a roaming díjra vonatkozó jelenlegi, 2022. június 30-án lejáró szabályozás érvényes legyen 2032. júliusáig. A megállapodás szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

A frissített szabályok ezenfelül hatékony hozzáférést biztosítanak a segélyhívó szolgáltatókhoz és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolásnál használt, értéknövelt szolgáltatásokkal összefüggő plusz költségeknek.

A csütörtökön elért ideiglenes megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament plenáris ülésének is jóvá kell hagynia.

Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, a mobil barangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×