eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Eric Zemmour jobboldali francia publicista a La France na pas dit son dernier mot (Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót) című könyvéről tartott versailles-i beszélgetésre érkezik 2021. október 19-én. A francia közvélemény-kutatók szerint a jelöltségéről szóló döntést egyelőre halogató Zemmournak komoly esélye lenne arra, hogy Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő vetélytársa legyen a következő áprilisban esedékes francia elnökválasztás második fordulójában.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Eric Zemmour bejelentette: indul a francia elnökválasztáson

Az egyik legnépszerűbb jelölt jelentkezett be a jövő évi választásokra.

Több hónapig tartó lebegtetés után Eric Zemmour kedden Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette: indul a 2022-es francia elnökválasztáson – írja a hirado.hu.

A „Zemmour-jelenség” már jó ideje téma a francia közéletben. A radikális, de egyúttal színes, érdekes megfogalmazásairól ismertté vált szélsőséges blogger – akit már többször elítéltek gyűlöletbeszédért – az év eleje óta folyamatosan jön fel a különböző közvélemény-kutatásokban, november elején már volt olyan cég, amely Emmanuel Macron elnök első számú kihívóját mérte a személyében.

Akkor Zemmour úgy nyilatkozott, hogy részéről „minden készen áll” arra az esetre, ha „úgy döntene”, hogy indulni akar. Úgymond együtt a kampánystáb, „csupán a gombot kell megnyomni”. Most már meg is nyomta a gombot.

"Franciaországot már nem reformálni kell, hanem megmenteni. Úgy döntöttem, indulok az elnökválasztáson. (...) Éljen a Köztársaság, és különösen éljen Franciaország!" – mondta indulását bejelentő videójában Eric Zemmour, aki egy íróasztal mögött ült a könyvtárban, szemben egy hatalmas rádiómikrofonnal.

Eric Zemmour esszéista, aki hónapok óta kitérő válaszokat adott arra kérdésre, hogy indul-e a jövő évi francia elnökválasztáson, emelkedett hangnemű videójában, melyben a francia nép dicső múltját idézte fel, így például Napóleont és de Gaulle tábornokot, a jelölt többek között azzal indokolta indulási szándékát, hogy el akarja érni: „gyermekeink ne ismerjék meg a barbárságot, lányainkat ne fátyolozzák le, ne igázzák le a fiainkat.”

A videó Charles de Gaulle tábornok 1940. június 18-i felhívására emlékeztet, amikor híressé vált rádióbeszédet tett közzé a BBC rádióállomáson keresztül, melyben arra buzdította a német megszállás alá került franciákat, hogy ne csüggedjenek és folytassák az ellenállást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×