INFORÁDIÓ
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv

franciaország

elnökválasztási kampány

eric zemmour

elnökjelölt

Eric Zemmour jobboldali francia publicista a La France na pas dit son dernier mot (Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót) című könyvéről tartott versailles-i beszélgetésre érkezik 2021. október 19-én. A francia közvélemény-kutatók szerint a jelöltségéről szóló döntést egyelőre halogató Zemmournak komoly esélye lenne arra, hogy Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő vetélytársa legyen a következő áprilisban esedékes francia elnökválasztás második fordulójában.

Eric Zemmour bejelentette: indul a francia elnökválasztáson

Infostart

Az egyik legnépszerűbb jelölt jelentkezett be a jövő évi választásokra.

Több hónapig tartó lebegtetés után Eric Zemmour kedden Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette: indul a 2022-es francia elnökválasztáson – írja a hirado.hu.

A „Zemmour-jelenség” már jó ideje téma a francia közéletben. A radikális, de egyúttal színes, érdekes megfogalmazásairól ismertté vált szélsőséges blogger – akit már többször elítéltek gyűlöletbeszédért – az év eleje óta folyamatosan jön fel a különböző közvélemény-kutatásokban, november elején már volt olyan cég, amely Emmanuel Macron elnök első számú kihívóját mérte a személyében.

Akkor Zemmour úgy nyilatkozott, hogy részéről „minden készen áll” arra az esetre, ha „úgy döntene”, hogy indulni akar. Úgymond együtt a kampánystáb, „csupán a gombot kell megnyomni”. Most már meg is nyomta a gombot.

"Franciaországot már nem reformálni kell, hanem megmenteni. Úgy döntöttem, indulok az elnökválasztáson. (...) Éljen a Köztársaság, és különösen éljen Franciaország!" – mondta indulását bejelentő videójában Eric Zemmour, aki egy íróasztal mögött ült a könyvtárban, szemben egy hatalmas rádiómikrofonnal.

Eric Zemmour esszéista, aki hónapok óta kitérő válaszokat adott arra kérdésre, hogy indul-e a jövő évi francia elnökválasztáson, emelkedett hangnemű videójában, melyben a francia nép dicső múltját idézte fel, így például Napóleont és de Gaulle tábornokot, a jelölt többek között azzal indokolta indulási szándékát, hogy el akarja érni: „gyermekeink ne ismerjék meg a barbárságot, lányainkat ne fátyolozzák le, ne igázzák le a fiainkat.”

A videó Charles de Gaulle tábornok 1940. június 18-i felhívására emlékeztet, amikor híressé vált rádióbeszédet tett közzé a BBC rádióállomáson keresztül, melyben arra buzdította a német megszállás alá került franciákat, hogy ne csüggedjenek és folytassák az ellenállást.

Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szepessy László

Tavaly márciusban végeztek rajta életmentő műtétet, de a rák ismét megtámadta a szervezetét....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018