eur:
395.95
usd:
369.2
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Luxembourg, 2017. május 10.Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejárata Luxembourgban 2017. május 10-én, amikor megkezdődik a tárgyalás a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Indul a nagy per Luxemburgban, sok milliárd a tét

Kezdődik az Európai Unió Bíróságán a magyar és lengyel beadvány tárgyalása. Ezen múlik, hogy tudja-e érvényesíteni az Unió a jogállamisági előírásokat a retorziókkal az eddigiek alapján leginkább fenyegetett két országgal is szemben.

Ma kezdődik az Európai Unió Bíróságán annak a magyar és lengyel beadványnak a tárgyalása, amely megsemmisítené a jogállamiságot sértő tagállamokkal szemben az unió pénzügyi érdekeit védő rendeletet. A téma fontosságát jelzi, hogy a luxemburgi székhelyű testület teljes ülésen, vagyis mind a 27 bíró jelenlétében tárgyalja a kereseteket, amire rendkívül ritkán, csak kivételes jelentőségű esetekben kerül sor. A tanácskozást kétnaposra tervezik: a magyar és a lengyel kormány képviselői, illetve a megtámadott törvényt jóváhagyó uniós intézmények jogászai hétfő délután tartják meg a perbeszédeiket, míg a bírák és az első véleményt majd megfogalmazó főtanácsnok kedden fogják feltenni az ügyekkel kapcsolatos kérdéseiket. A beadványokat sürgősséggel tárgyalja az EU Bírósága, ami azt jelenti, hogy idén decemberben, de legkésőbb a jövő év elején megszülethet az ítélet – írja a Népszava.

Az “uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet” tavaly decemberben hagyták jóvá a közösség társ-jogalkotói: az Európai Parlament és a tagállami miniszterekből álló EU Tanács. A jogszabály szerint a támogatások megvonásával sújthatók azok a jogállami normaszegések, amelyek közvetlenül és bizonyíthatóan sértik az unió költségvetési érdekeit.

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tavaly év végén a közösségi büdzsé egyhangú egyetértéshez kötött elfogadásának vétójával próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását.

Végül annyit sikerült kiharcolniuk, hogy az előírások alkalmazását addig elhalasszák, amíg az uniós bíróság nem dönt a jogszerűségükről.

Érvelésük szerint az EU a rendelet jóváhagyásával túllépett a hatáskörén, a szöveg sok helyütt homályos, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ami sérti a jogbiztonságot. A két ország idén márciusban nyújtotta be a kifogásait részletesen indokló és megsemmisítést kérő keresetét az uniós bíróságon.

Az uniós vezetők Orbánnal és Morawieckivel kötött külön alkuja mindmáig meggátolta a jogsértő tagországok felelősségre vonását, amit az Európai Parlament folyamatosan és élesen bírál. A képviselő-testület szerint az állam- és kormányfők nem tilthatják meg az előírások alkalmazásával megbízott Európai Bizottságnak, hogy akkor és úgy indítsa el az eljárást, amikor és ahogy jónak látja – írja a Népszava. Az EP perrel fenyegeti a biztosi testületet, ha záros határidőn belül nem hívja tetemre a közösségi forrásokkal visszaélő és a jogállami értékeknek fittyet hányó kormányokat.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×