eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje köszönti támogatóit egy kölni kampánygyűlésen 2021. szeptember 24-én. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Szakértő: tévedés gyökeres változásokat várni a német választás után

Az EU Monitor főszerkesztője szerint a múlt hétvégi német után a jövő tavaszi francia választások végeredménye is hatással lehet az Európai Unió jövőjére. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: baloldali kormány esetén megváltozhat Budapest és Berlin viszonya, bár Olaf Scholzot, a szociáldemokraták kancellárjelöltjét nem túlzottan érdeklik a jogállami kérdések.

Gyévai Zoltán úgy véli, függetlenül attól, hogy végül Armin Laschet vagy Olaf Scholz lesz a német kancellár, egyikük sem fog eltávolodni az alapvetésektől, tehát lesz egyfajta kontinuitás a német politikában, azonban szerinte nagyon sok szempontból meg kell haladniuk a merkeli normatívákat. Az EU Monitor főszerkesztője megjegyezte, érdemes lesz megnézni például Franciaországot illetően, ahol elnökválasztás lesz, hogy a német–francia páros képes lesz-e újra egymásra találni. Sokan úgy gondolják, ha Emmanuel Macron marad az elnök, az újfajta dimenziót adhat a német–francia kapcsolatoknak is. De talán még fontosabb, ha a német koalíción belül sikerül zöld ágra vergődni, az már sok szempontból a német Európa-politikát is meg fogja határozni. Nem azért, mert leírják előre, hanem mert sok olyan alku várható a koalíciós tárgyalásokon, amelyek később tükrözni fogják Németország Európa-politikáját – magyarázta.

Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában arra is kitért, hogy

a papírforma alapján a lehető legrosszabb koalíció készül a magyar kormány szempontjából Berlinben,

hiszen a CDU/CSU nem avatkozik bele túlságosan a partnerei ügyeibe, amellett, hogy nagyon figyeli a gazdasági érdekeket, „amivel a magyar miniszterelnök jó érzékkel rátapintott a németek gyenge pontjára”. Tehát a német gyáripart elkényeztette, ami nagyon jól működött – magyarázta a szakértő.

Hogy ez a paradigma megmarad-e az új kormánynál, érdekes dolog – tette hozzá –, hiszen a német liberális Szabad Demokrata Párt sok szempontból szintén piacpárti, tehát fontosak számára a beruházások, ám kifejezetten kritikus a magyar kormánnyal szemben az emberi jogok, vagy a jogállamiság kérdését illetően.

A legvalószínűbb pillanatnyi forgatókönyv alapján az úgynevezett közlekedésilámpa-, tehát a szociáldemokraták, szabad demokraták és a Zöldek koalíciója fog megvalósulni, és bár a pártok között sok az eltérés, abban korábban is egy követ fújtak, hogy kifejezetten kritikusak voltak a magyarországi és a lengyelországi folyamatokkal kapcsolatban – emlékeztetett Gyévai Zoltán, aki szerint azonban

tévedés lehet azt gondolni, hogy gyökeres változás fog bekövetkezni.

Egyesek ugyanis arra hívják föl a figyelmet, hogy például Olaf Scholz, a legvalószínűbb jövendőbeli kancellár kampánya során egyetlen egy alkalommal sem került szóba a jogállaim kérdés. Minderre az is magyarázat lehet, hogy a centralista Scholz nagyon óvatos, visszafogott ember, és miután pénzügyminiszter, nagyban a gazdasági szempontok vezérlik – tette hozzá az EU Monitor főszerkesztője, aki szerint, ha például négy évvel korábban Martin Schulz tört volna élre a szociáldemokratákkal, akkor annak biztos lett volna „füstje is, lángja is”.

Gyévai Zoltán szerint nem kérdés, hogy valamilyen módon érinteniük kell a jogállamiság témáját a német koalíciós tárgyalásokon, hiszen a későbbiekben biztosan találkozni fognak a kérdéssel európai szinten. Mint megjegyezte, egyes vélemények szerint egy német–francia megállapodás keretében kellene stratégiai megállapodást hozni arra, hogy miként kezeljék azt a kihívást, amit Varsó és Budapest támaszt az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×