eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnököt (b2) és feleségét, Emine Erdogant (b) fogadja Ersin Tatar, az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke (j2) és felesége, Sibel Tatar a nicosiai Ercan repülőtéren 2020. november 15-én. Erdogan az Észak-ciprusi Török Köztársaság kikiáltása 37. évfordulójának alkalmából látogatott Ciprusra.
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Drasztikus lépéssel korlátozták a ciprusi török vezetőket

A ciprusi központi kormány hétfőn visszavonta a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság politikai vezetéséhez tartozók uniós útlevelét.

Nicosia úgy látja, hogy az észak-ciprusi vezetők "cselekedeteikkel aláássák a Ciprusi Köztársaság szuverenitását és területi egységét" - indokolta Mariosz Pelekanosz kormányszóvivő a döntést.

Az intézkedés hátterében a görög és a török ciprióták között kiújult feszültségek húzódnak meg. A török ciprióta vezetés ugyanis júliusban bejelentette, hogy részben újra benépesítik Varosha elhagyatott tengerparti települést, amely északra található a sziget két részét elválasztó vonaltól.

A döntést élesen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió is. Az egykor görög ciprióták lakta települést ugyanis egy nemzetközi megállapodás értelmében csakis a világszervezet engedélyével lehetne megnyitni.

Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.

Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata mindazok betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését.

A nicosiai kormány adatai szerint a sziget két részre szakadása óta nagyjából százezer török ciprióta szerezte meg a Ciprusi Köztársaság útlevelét, amelynek birtokában szabadon utazhatnak az Európai Unió területén is. Ilyen úti okmánnyal rendelkezik Ersin Tatar, az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is.

(A nyitóképen: A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnököt (b2) és feleségét, Emine Erdogant (b) fogadja Ersin Tatar, az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke (j2) és felesége, Sibel Tatar a nicosiai Ercan repülőtéren 2020. november 15-én. Erdogan az Észak-ciprusi Török Köztársaság kikiáltása 37. évfordulójának alkalmából látogatott Ciprusra.)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×