eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden: az Egyesült Államok visszatért a nemzetközi porondra

Beszélt arról is, hogy Washington nem törekszik konfrontációra Oroszországgal.

Az Egyesült Államok "ismét itt van", elkötelezettsége a NATO mellett sziklaszilárd, és a világ demokráciái újból vállvetve szállnak szembe a jövőjüket érintő legkeményebb kihívásokkal - jelentette ki Angliában az amerikai elnök.

Joe Biden, aki szerda este érkezett Nagy-Britanniába, csütörtökön kétoldalú megbeszélést tart Boris Johnson brit miniszterelnökkel, péntektől pedig a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) háromnapos csúcstalálkozóján vesz részt, amelyet a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosában tartanak.

A Hetek csoportjába tartozik az Egyesült Államok és a szervezet soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia mellett Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország.

Az amerikai elnök repülőgépe, az Air Force One a délkelet-angliai Mildenhall közelében működő légitámaszponton szállt le szerda este. A támaszpont a brit királyi légierő (RAF) tulajdonában van, de elsősorban az amerikai légierő használja.

Érkezése után, a támaszpont amerikai személyzetének tagjai előtt tartott beszédében Joe Biden - aki a jövő héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - kijelentette: az Egyesült Államok és Oroszország "hihetetlen súlyú" közös felelőssége a hadászati stabilitás biztosítása és a fegyverzetkorlátozási megállapodások fenntartása.

Az amerikai elnök kiemelte: Washington nem konfrontációra, hanem stabil, kiszámítható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

ha az orosz kormány "káros cselekedetekre ragadtatná magát", arra az Egyesült Államok érdemi, robusztus választ adna.

Biden kijelentette: tudatni fogja az orosz államfővel, hogy "következményekkel jár", ha valaki megsérti a demokratikus országok szuverenitását. "Nem hagyok majd kétséget aziránt, hogy az Egyesült Államok az általa vallott értékek és alapvető érdekei védelmére kel" szükség esetén - fogalmazott az amerikai elnök.

Hozzátette: jövő heti brüsszeli tárgyalásain azt is egyértelművé teszi, hogy sziklaszilárd az Egyesült Államok elkötelezettsége a NATO és az észak-atlanti szerződés ötödik cikke mellett.

A NATO-szerződés e cikkelye szerint ha bármelyik tagországot támadás éri, azt a szövetség úgy tekinti, hogy az összes tagállamot támadás érte.

Az angliai G7-csúcs fő napirendi pontjai közé tartozik ugyanakkor a koronavírus-járvány elleni globális küzdelem is.

Boris Johnson, a vendéglátó brit miniszterelnök már előre bejelentette: a csúcstalálkozón konkrét kötelezettségvállalásokat kér a G7 csoport többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×