eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: van, ahol az ötszáz fős parlament 32 tagja belehalt a járványba

A hivatalos adatok szerint 780-an hunytak el a vírusfertőzés következtében a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A Kongói Demokratikus Köztársaság parlamentjének 32 tagja hunyt el a koronavírus-járvány következtében – közölte az ötszáz tagú Nemzeti Tanács alelnöke.

Sok más afrikai országhoz hasonlóan a Kongói Demokratikus Köztársaság is hivatalosan viszonylag kevés halálesetet jelentett, ennek ellenére a koronavírus erősen megtizedelte a politikai vezetést nemcsak a törvényhozásban, de az elnök környezetében is.

Jean-Marc Kabund, a parlament alsóházának első alelnöke szerint a járvány kitörése óta

31 248-an fertőződtek meg és 780-an hunytak el a kórban, köztük a 32 parlamenti képviselő.

Bár a törvényhozás épületében elvileg kötelező a maszkviselés, sok parlamenti képviselő figyelmen kívül hagyja ezt, főleg amikor nagyobb csoportokba verődve igyekeznek kifütyülni a felszólalókat.

Decemberben a tettlegességig fajultak az ellentétek Felix Tshisekedi elnök és hivatali elődjének Joseph Kabilának a hívei között. A képviselők akkor székekkel és vödrökkel dobálták egymást. A legtöbben akkor sem viselték a maszkokat.

A kongói oltási kampány is súlyos késedelmeket szenvedett, mert elővigyázatosságból felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának felhasználását. Ennek következményeként a márciusban leszállított 1,7 millió dózis 75 százalékát áprilisban tovább kellett adnia az országnak a szavatossági idő lejárta előtt.

Ráadásul sok kongói az esetleges mellékhatások miatt fél beoltatni magát, és mert a járvány összességében alacsony kihatással van közösségeikre.

Az oltási kampány április 19-i kezdete óta hivatalos adatok szerint mindössze 19 597 embert immunizáltak a 80 millió lakosú országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×