INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

vlagyimir putyin

kazany

iskolai lövöldözés

Rendőrök és mentősök a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. május 11-én. A lövöldözésben legkevesebb tizenegy ember, köztük kilenc gyerek életét vesztette, 32 megsebesült. Az egyik, 17 éves támadót elfogták, a másikat a biztonsági erők lelőtték.

Vlagyimir Putyin: barbár bűncselekmény volt a kazanyi

Infostart / MTI

Az orosz elnök utasítást adott a kormánynak, hogy dolgozzon ki egységes országos rendszert az intézmények a védelmére.

Szörnyű tragédiának és barbár bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök a május 11-én Kazany egyik iskolájában történt halálos lövöldözést.

"Azzal a tragédiával kezdjük, amely nemrég történt Kazanyban. Mint tudják, két napja szörnyű tragédia történt. A 175-ös számú gimnázium tanárjai és az ott tanuló gyerekek voltak ennek a barbár bűncselekménynek az áldozatai" – hangsúlyozta Putyin a kormányülés megnyitásakor.

Az elnök és a kabinet tagjai egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

"Ismételten mélységes részvétemet nyilvánítom a halottak hozzátartozóinak, a családoknak, amelyek a legdrágábbat, a gyerekeket, unokákat és szeretteiket veszítették el" – mondta az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy az érintett családok minden szükséges támogatást és segítséget megkapnak.

"Amit különösen szeretnék kiemelni:

a tanárok és a gimnázium dolgozói a kritikus helyzetben hősiesen és a lehető legteljesebb mértékben professzionálisan viselkedtek. A gyerekeket úgy mentették, mintha a sajátjaik volnának, testükkel védve őket,

ahogy ezt az egészen fiatal angoltanárnő, Elvira Ignatjeva is tette életét áldozva diákjaiért" – mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is vannak hiányosságok az oktatási intézmények biztonságát illetően. Utasítást adott ezért a kormánynak, hogy dolgozzon ki egységes országos rendszert ezeknek az intézményeknek a védelmére, különösen ami a biztonsági intézkedéseket és a terrorista támadásokkal szembeni védelmet illeti. Megjegyezte, hogy jelenleg számos biztonsági kérdést a helyi hatóságok, valamint maguk az iskolák szabályoznak.

A 175-ös számú kazanyi iskola volt diákja, Ilnaz Galjavijev kedden automata fegyverből nyitott tüzet az oktatási intézményben. A golyózáporban kilenc ember, köztük hét gyerek vesztette életét. Huszonhárman, benne húsz gyerekkel megsebesültek. A bűncselekmény idején az épületben több mint 700 diák és az iskola mintegy 70 munkatársa tartózkodott, köztük több mint 50 tanár. A nyomozók szerint a gyilkos egy házi készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett az épület első emeletén, amely az egyik szemtanú szerint a támadást megelőzően felrobbant.

Galjavijevet elfogták és vizsgálati őrizetbe helyezték. A több ember sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt férfi beismerte bűnösségét a bírósági meghallgatáson.

Nyitókép: MTI/AP/Roman Krucsinyin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018