eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Kína demarkációs vonalat húz az Everest csúcsán

Nem akarják, hogy a fertőzött Nepál felől érkező mászók a tibeti oldalon felkapaszkodókkal keveredhessenek.

Az Everest csúcsán elválasztóvonal várhatja azokat, akik a koronavírus-járvány közepette szeretnék meghódítani a hegyet: a CNN szerint Kína válaszvonalat tervez létesíteni annak érdekében, hogy az indiai kitörés következményeképp fertőzöttebbé váló Nepál felől mászók ne tudjanak a tibeti oldalról érkezőkkel keveredni. Az óvintézkedés bármilyen furcsán is hat, az elképzelés szerint segíthet elkerülni azt, hogy a Mount Everest csúcsáról hurcolják be a mászók a vírust annak bölcsőjébe, Kínába.

A nepáli oldalon található alaptáborban a múlt hónap vége óta egyre több a koronavírusos eset, ennek ellenére a nepáli hatóságok még nem döntöttek afelől, hogy az idei mászószezonnak véget vessenek-e. Ennek oka részben abban keresendő, hogy a tavalyi szezon elmaradása már nagyon nagy bevételkiesést okozott az országnak. Áprilistól júniusig, a monszun kezdete előttig tart a tavaszi mászószezon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kínai média beszámolóiból ismert ötlet lényegének betartását, azaz a keveredés mellőzését hogyan fogja a kínai fél kivitelezni, tekintve a Mount Everest csúcsa mintegy étkezőasztal nagyságú, és meglehetősen veszélyes hely is egyben. Az biztos, hogy

egy kis tibeti mászócsapatot fognak majd felküldeni, ők telepítik majd az elválasztóvonalat,

amelynek elméletileg a két oldalról érkező mászók közt minden kapcsolat lehetőségét meg kellene állítania. Jelenleg is 21 mászó van úton a csúcs felé a kínai oldalon. A tibetieknek még az ő érkezésük előtti feladata lesz, hogy az elválasztóvonalat telepítse.

Az sem egyértelmű, hogy ez a serpacsapat csak azért mászik fel a csúcsra, hogy a vonalat ott telepítse, vagy fenn is kell maradniuk huzamosabb ideig a nyolcezer méter fölötti részen, a halálzónának is nevezett magasságban lévő, alacsony oxigéntartalmú levegőjű csúcson annak érdekében, hogy szavatolják: valóban nem keverednek a két oldalról érkező mászók.

A 8848 méter magas csúcs hóval fedett területére féltucat mászónál több nem fér fel egyidejűleg.

A vírus az országba behurcolásával kapcsolatosan a kínaiak több óvintézkedést tettek már:

külföldiek nem ereszkedhetnek le a hegy tibeti oldalán, illetve a turisták nem látogathatják meg az ezen az oldalon található Everest-alaptábort sem.

Pénteken Nepálban több mint 9 ezer új esetet jelentettek, míg Kínában mindössze tizenkettőt, és ez is mind külföldről behurcolt megbetegedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×