eur:
394.2
usd:
370
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Kína demarkációs vonalat húz az Everest csúcsán

Nem akarják, hogy a fertőzött Nepál felől érkező mászók a tibeti oldalon felkapaszkodókkal keveredhessenek.

Az Everest csúcsán elválasztóvonal várhatja azokat, akik a koronavírus-járvány közepette szeretnék meghódítani a hegyet: a CNN szerint Kína válaszvonalat tervez létesíteni annak érdekében, hogy az indiai kitörés következményeképp fertőzöttebbé váló Nepál felől mászók ne tudjanak a tibeti oldalról érkezőkkel keveredni. Az óvintézkedés bármilyen furcsán is hat, az elképzelés szerint segíthet elkerülni azt, hogy a Mount Everest csúcsáról hurcolják be a mászók a vírust annak bölcsőjébe, Kínába.

A nepáli oldalon található alaptáborban a múlt hónap vége óta egyre több a koronavírusos eset, ennek ellenére a nepáli hatóságok még nem döntöttek afelől, hogy az idei mászószezonnak véget vessenek-e. Ennek oka részben abban keresendő, hogy a tavalyi szezon elmaradása már nagyon nagy bevételkiesést okozott az országnak. Áprilistól júniusig, a monszun kezdete előttig tart a tavaszi mászószezon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kínai média beszámolóiból ismert ötlet lényegének betartását, azaz a keveredés mellőzését hogyan fogja a kínai fél kivitelezni, tekintve a Mount Everest csúcsa mintegy étkezőasztal nagyságú, és meglehetősen veszélyes hely is egyben. Az biztos, hogy

egy kis tibeti mászócsapatot fognak majd felküldeni, ők telepítik majd az elválasztóvonalat,

amelynek elméletileg a két oldalról érkező mászók közt minden kapcsolat lehetőségét meg kellene állítania. Jelenleg is 21 mászó van úton a csúcs felé a kínai oldalon. A tibetieknek még az ő érkezésük előtti feladata lesz, hogy az elválasztóvonalat telepítse.

Az sem egyértelmű, hogy ez a serpacsapat csak azért mászik fel a csúcsra, hogy a vonalat ott telepítse, vagy fenn is kell maradniuk huzamosabb ideig a nyolcezer méter fölötti részen, a halálzónának is nevezett magasságban lévő, alacsony oxigéntartalmú levegőjű csúcson annak érdekében, hogy szavatolják: valóban nem keverednek a két oldalról érkező mászók.

A 8848 méter magas csúcs hóval fedett területére féltucat mászónál több nem fér fel egyidejűleg.

A vírus az országba behurcolásával kapcsolatosan a kínaiak több óvintézkedést tettek már:

külföldiek nem ereszkedhetnek le a hegy tibeti oldalán, illetve a turisták nem látogathatják meg az ezen az oldalon található Everest-alaptábort sem.

Pénteken Nepálban több mint 9 ezer új esetet jelentettek, míg Kínában mindössze tizenkettőt, és ez is mind külföldről behurcolt megbetegedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×