eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A fasiszták és a köztársaságiak harcát idéző légkörben voksolnak Madridban

Polgárháborús időket idéző hangulatban, halálos fenyegetések és utcai atrocitások közepette jutott el a keddi helyi választásig a spanyol főváros, ahol a tét, hogy a győztes polgármestere országos befolyású politikus lehet, a voksolás egésze pedig a kormányról szóló népszavazásnak is számít.

A „Kommunizmus vagy szabadság!” jelszava állt az elmúlt hetekben szemben a „Demokrácia vagy fasizmus!” felkiáltásával, midőn az eddig hivatalban lévő néppárti polgármester, Isabel Díaz Ayuso és csapata mozgósította híveit az őt kihívó baloldali koalícióval szemben, amelynek legnevesebb tagja a csak néhány éve alakult szélsőbaloldali Podemos párt egyik alapítója, Pablo Iglesias, aki miniszterelnök-helyettesi tisztéről mondott le tavasszal, hogy Madridban indulhasson.

A választási kampányban

a harmincas évekbeli polgárháborús időket idéző retorika jelentések szerint lépten-nyomon mindenütt visszaköszönt.

Ismét köznapi - hétköznapi beszédben és rádióriportokban egyaránt megjelenő - kiszólássá vált a hajdan a fasiszták rövidítésre használt „fasha” és „vörösök” gúnyos megjelölésére szolgált „rojo” emlegetése a riválisok kölcsönös címkézéseiben.

Madrid egyes kerületeiben megjelentek a harmincas évekbeli köztársaságiak zászlói, a nagygyűléseken pedig visszatérően felhangzott a hajdan Franco tábornok seregei ellen küzdők legendás csatakiáltása:

„No Pasarán!”

(„Nem törnek át”).

Az indulatok nem álltak meg itt. Iglesias a hetekben azt jelentette, hogy borítékban revolvergolyót küldtek neki - utóbb a közvélekedés a néppártiakkal koalícióban kampányoló szélsőjobboldali párt, a VOX akcióját vélelmezte az eset mögött -, ami egyébként nem az egyetlen ilyen jellegű fenyegetés volt vezető jelöltekkel szemben.

Több politikai gyűlés is pedig utcai verekedésbe torkollott, amelynek során elsősorban VOX-párti támogatók ütköztek meg antifasiszta csoportokkal.

Az elszabadult indulatok okait keresve a brüsszeli Politico idézte Pablo Simón spanyol politikai elemzőt, aki szerint

maga a jelenség a világszerte tapasztalható tendenciák sorába illik,

hasonló szélsőségek az elmúlt években az olasz, vagy brit választásokat és belpolitikát ugyanígy jellemezték, el egészen az amerikai Kongresszus januári ostromáig.

Ami a spanyol állapotokat különlegessé teszi, hogy a vehemensen egymásra fújó szekértáborok olyan politikai (polgárháborús) állapotot idéznek fel, amire Spanyolországon kívül nem sok helyen volt példa a nyugati demokráciák közelmúltbeli történelmében.

Ennek megfelelően itt viszont sebeket is szaggat mindez, amiket a Franco 1975-ös halálát követő demokratikus átalakulás, és az akkor szentül megfogadott nagy társadalmi megbékélés folyamatában nem igazán tisztítottak meg minden fájó pontjától.

Erre mondta azt a Politico riportjában szintén megszólaltatott spanyol történész, Agustín Moreno, hogy

ami most zajlik, az voltaképpen a „háború unokáinak” az eszmélése

és támadása a hajdani (polgár)háborús ellenség felé.

A választást amúgy - ami kedden reggel vette kezdetét a spanyol fővárosban - minden előrejelzés szerint jó eséllyel ismét a néppártiak nyerik, akiknek azonban a helyhatósági többséghez szükségük lesz a VOX támogatására is. A helyi parlament 132 helyéből a két párt 71 helyet szerezhet, ha a papírforma érvényesül.

Az eddigi néppárti polgármester, Isabel Díaz Ayuso amúgy az elmúlt hónapokban jelentések szerint módszeresen igyekezett különbözni és szembe menni a Pedro Sánchez-vezette szocialista kormánykoalícióval. A járvány miatt korlátozásokat követelő központi intézkedések idején például Madridban következetesen kitartottak a nyitvatartás mellett, ami amúgy nem tett rosszat a párt népszerűségének.

Sok úgy tartják mindenesetre Spanyolországban, hogy a néppárt madridi erősödése vagy gyengülése egyúttal a Sánchez-kormány fölötti népítélet egyfajta megnyilvánulásának is tekinthető majd.

Madridnak egyébként 26 éve volt utoljára szocialista polgármestere: 1983 és 1995 között a baloldal adta a város vezetését, ám azóta folyamatosan a néppárt kormányzott.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×