eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nő halad el egy Ferenc pápát (b) és Ali al-Szisztánit, az iraki síiták legjelentősebb vallási vezetőjét ábrázoló plakát előtt Bagdadban 2021. március 1-jén. Ferenc pápa a tervek szerint március 5. és 8. között látogat Irakba.
Nyitókép: MTI/AP/Hálid Mohamed

Rossz előjelek a pápa történelmi látogatása előtt

Rakétatámadás ért egy iraki katonai légitámaszpontot.

Tíz rakétával támadták a nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ín el-Aszad támaszpontot, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló külföldi koalíciós katonák közül is sok állomásozik. Több rakéta a létesítmény területén csapódott be, az egy civil halálos áldozaton kívül nem számoltak be arról, hogy milyen kár keletkezett. Az iraki biztonsági erők vizsgálják, hogy kik voltak a támadók, a rakétaindító állást már megtalálták.

Hasonló támadás már több történt Irakban az utóbbi hetekben, sőt az utóbbi egy évben. Miután az amerikai erők 2020 januárjában dróntámadással megölték Kászem Szulejmáni iráni tábornokot, Irán megtorlásul az Ín el-Aszad támaszpontra is csapást mért.

Pénteken érkezik iraki látogatásra Ferenc pápa, személyében katolikus egyházfő először.

Az AFP hírügynökség szerint ezek a támadások nagy fejtörés elé állítják az út szervezőit.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő kedden mégis hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa évek óta el akar látogatni Irakba, és az utat nem tartja veszélyesnek sem biztonsági szempontból, sem a koronavírus-világjárvány miatt. Sehol nem találkozik tömegekkel, a programban kevés a nyilvános esemény, zárt térben a legtöbben a Ninivei-fennsíkon található Karakos keresztény templomában várják az egyházfőt, de ott is csak néhány százan lesznek jelen.

Ami a biztonsági feltételeket illeti, a szóvivő elmondta, hogy szokás szerint a Vatikán biztonsági emberei és a svájci gárdisták végigjárták a látogatás útvonalát. Ferenc pápának páncélozott járművet biztosítanak, az egyházfő azonban nem szokott ilyet igénybe venni. Mindvégig zárt autóban közlekedik majd, kivéve Erbílben, ahol a stadionban tartandó misén nyitott járműben fog utazni. A 30 ezres stadionba 10 ezer embert engednek be – tette hozzá.

Maga az egyházfő arról beszélt: azért is látogat Irakba, mert kettővel korábbi elődje, II. János Pál nem mehetett, pedig egy út tervbe volt véve 2000-ben. Kijelentette, nem okozhat másodszor is csalódást az iraki népnek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×