INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

oroszország

egyesült államok

alekszej navalnij

szankció

A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta.

Orosz figyelmeztetés Washingtonnak: "ne játsszon a tűzzel"

Infostart / MTI

Moszkva "ellenséges oroszellenes kirohanásnak" nevezte a Navalnij-ügyben bejelentett amerikai szankciókat.

Orosz hírügynökségek idézték Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közleményét, amelyben arra reagált, hogy néhány órával korábban Washington orosz tisztségviselők és cégek ellen vezetett be szankciókat Alekszej Navalnij, a nyugati források szerint megmérgezett orosz ellenzéki politikus és munkatársai elítélése, illetve bebörtönzésük miatt. Washington az Európai Unióval összhangban jelentette be a büntetőintézkedéseket.

Zaharova közölte, hogy Moszkva nem békél meg ezzel, és a kölcsönösség alapján fog reagálni az amerikai szankciókra, de nem feltétlenül tükörintézkedésekkel.

"Az amerikai kormányzat ellenséges oroszellenes kirohanást intézett, bejelentve duettben az Európai Unióval a soron következő, Oroszországot büntető szankciós intézkedéseket" - írta Zaharova. Szerinte

"tort ül az abszurditás", amikor a szankciók bevezetéséhez ürügyként szolgál egy szándékosan megrendezett provokáció, Navalnij "állítólagos megmérgezése, valamilyen katonai vegyszerekkel".

Úgy vélte, mindez csak ürügy az Oroszország belügyeibe való leplezetlen beavatkozásra. Zaharova szerint a Fehér Ház a saját problémáiba belegabalyodva ismét a külső ellenség képét próbálja felépíteni.

Oroszország felszólítja az Egyesült Államokat, hogy "ne játsszon a tűzzel" - írta Zaharova, aki szerint a "logikátlan és értelmetlen" fehér házi irányvonal egyre inkább lehűti a Washington által amúgy is fagypontra süllyesztett kétoldalú kapcsolatokat. Rendre fiaskót szenvedtek azok a kísérletek, amikor szankciós vagy másfajta nyomásgyakorlással próbálták valamire rákényszeríteni Oroszországot - szögezte le a szóvivő.

Nyitókép: MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018