INFORÁDIÓ
2021. március 1. hétfő
Albin

koronavírus

astrazeneca

tárgyalás

oltás

vakcina

Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelős uniós biztos sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. január 25-én. Kiriákidész elmondta, hogy levélben fordult az AstraZeneca vezetőségéhez, miután a brit-svéd érdekeltségű vállalat előző héten bejelentette, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt, de kérdésére nem kapott kielégítő választ.

Az EU az AstraZenecának: ez a sarki hentesnél működhet, az unióban nem

Infostart / MTI

Az Európai Bizottág megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét - jelentette ki szerdán Brüsszelben Sztella Kiriákidisz, az uniós testület egészségügyért felelős tagja az AstraZeneca vakcinagyártó vállalat oltóanyaggyártási és -szállítási nehézségeivel kapcsolatban.

Szerda este asztalhoz ülnek az EU és az AstraZeneca képviselői, hogy tárgyaljanak a gyógyszergyár koronavírus elleni oltásának szállításával kapcsolatban kialakult helyzetről (a késésről, annak AstraZeneca szerinti okáról és az uniós álláspontról itt írtunk bővebben).

A megbeszélés előtt pár órával újságíróknak nyilatkozva Sztella Kiriákidisz uniós biztos elmondta, testülete még mindig nem kapott a vállalattól kielégítő magyarázatot arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba.

Hangsúlyozta: az AstraZenecávál kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának, Pascal Soriot-nak a magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása elött.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyaggyártónak "morális, társadalmi, és szerződésben foglalt kötelezettsége", hogy a megfelelő időben és mennyiségben lássa el az uniós országokat vakcinával.

"Emberéletekről van szó, nem fogadhatjuk el az 'aki kapja, marja' játékszabályokat. Ez a sarki hentesnél működhet, de nem az Európai Unióban"

- fogalmazott Kiriákidisz.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azért írt alá előzetes piaci kötelezettségvállalást rögzítő megállapodásokat, hogy előre biztosítsa, hogy a vállalatok megteremtik a feltételeket a megfelelő gyártási kapacitásokra. "Ellentmond a szerződésekben foglaltaknak, ha a cég nem képes elég oltóanyagot gyártani" - szögezte le, felszólítva az AstraZenecát, hogy a bizalom visszaállítása érdekében tegyen eleget kötelezettségeinek.

A brit-svéd érdekeltségű cég pénteken jelentette be, hogy a gyártási folyamatban fellépett nehézségek miatt lassítja az uniós tagországoknak szánt vakcinák kiszállítását.

Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan pénteken döntést hoz az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/John Thys
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018