eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyag érkezik, a háttérben sorban állnak az emberek az angliai Newcastle oltóközpontja előtt 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket.
Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

Nyilvános az unió és az AstraZeneca szerződése

Az Európai Bizottság az AstraZenecával megállapodásban nyilvánosságra hozta a brit-svéd gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a dokumentumot szerkesztett formában tárták a nyilvánosság elé. A költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették.

A testület üdvözölte a vállalat átláthatóság és elszámoltathatóság iránti elkötelezettségét, amely elengedhetetlen európai polgárok bizalmának kiépítéséhez, továbbá reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozhatja a vakcinagyártókkal kötött megállapodásokat.

Az Európai Bizottság egy hete folytat tárgyalásokat az AstraZenecával, miután a vállalat múlt pénteken bejelentette, hogy gyártási nehézségek miatt késedelmet szenved az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcina kiszállítása az európai uniós tagországokba.

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte a belga egészségügyi hatóságokat, hogy tartsanak vizsgálatot az AstraZeneca helyi oltóanyag-előállító telepén, így ellenőrizve a cég vezetőségének állításait.

Az Európai Bizottság várhatóan még pénteken bejelentést tesz az oltóanyagokra vonatkozó exportkontroll bevezetéséről, amely magában foglalhatja a vakcinák unión kívülre szállításának engedélyhez kötését.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) péntek délután hoz döntést az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni közös oltóanyagának uniós alkalmazhatóságáról. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést velük 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×