eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök videokonferencia keretében beszél az amerikai hadseregben szolgáló katonákkal a hálaadás napja alkalmából 2020. november 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Donald Trump vétóval fenyeget

Donald Trump amerikai elnök nagyon elégedetlen a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott, 892 milliárd dollár összegű gazdaságösztönző csomaggal, amelyet a kongresszus hosszú vita után nagy aránnyal megszavazott, és mindenki arra számított, hogy az elnök is támogatja, ezért aláírja.

Trump "gyalázatosnak" nevezte a csomagot amiatt, hogy szerinte nagyon kis összegeket tartalmaz az amerikai magánemberek és az életben maradásért küzdő éttermek támogatására, miközben felesleges kiadások vannak benne, túl sok támogatás jut például külföldi országoknak. Mint mondta, egyáltalán nem ilyet várt. Pedig pénzügyminisztere, Steven Mnuchin figyelemmel kísérte a kongresszusi vitát.

A demokraták egy nagyobb összegű csomag elfogadását szorgalmazták, amely lehetőséget biztosított volna a tagállamok és helyi önkormányzatok segélyezésére, míg a republikánusok egy olyan szűkebb csomagot akartak, amely a járvány miatt keletkezett adósságok ügyében biztosított volna felelősségvédelmet a vállalkozásoknak. A pártok úgy tudtak megállapodni, hogy kihagyták a csomagból ezt a két elemet. A legfontosabb elemek között van, hogy a rászorulóknak tartott magánszemélyek kapnak egy egyszeri 600 dolláros segélyt, a munkanélkülieknek pedig heti 300 dollárral megemelik a segélyét 11 héten át.

Trump szerint a 600 helyett 2000 dollárt kellene adni a rászoruló magánszemélyeknek, és 4000-et a pároknak.

"Terjesszenek fel egy elfogadható ösztönző csomagot, különben csak a következő kormány tud majd ilyet jóváhagyni, de az lehet, hogy én leszek!" - szólította fel a kongresszust.

Ezzel arra utalt, hogy meggyőződése szerint tömeges csalás történt az elnökválasztáson, és neki kellett volna nyernie, nem pedig demokrata párti vetélytársának, Joe Bidennek.

Mind a képviselőház, mind a szenátus több mint kétharmados többséggel fogadta el a csomagot, ami azt jelenti, hogy hasonló arányokkal bőven felül tudnak bírálni egy elnöki vétót, hacsak a republikánusok meg nem akadályozzák ezt. A csomagot elvileg tudja módosítani a kongresszus, de nagyon sokáig eltarthat, amíg újratárgyalják több ezer elemét. Ha nem változtatnak rajta, akkor az elnök vagy aláírja, vagy megvétózza, vagy nem csinál semmit, és akkor automatikusan törvényerőre lép.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×