eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke könyökük érintésével üdvözlik egymást az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után 2020. július 21-én. A tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

EU-csúcs: megszületett a megállapodás a költségvetésről és a helyreállítási alapról

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az egyelőre nem világos, hogy volt-e érdemi vita a lengyel-magyar páros által hosszú időn át bírált leendő jogállamisági szabályról, illetve a szerdai lengyel-magyar-német kompromisszum értelmében ehhez kapcsolandó leendő értelmezési nyilatkozatról. Főként holland részről a csúcs előtt jelezték, hogy lesznek úgymond érdemi kérdéseik.

Elviekben az sem kizárt, hogy ez utóbbinak megbeszélését későbbre halasztották, és a két visegrádi ország kvázi "elengedte" a költségvetési és a helyreállítási csomagok elfogadását a tegnapi megállapodás fényében.

Mindenesetre Michel már úgy fogalmazott rövid üzenetében, hogy "megkezdődhet az érdemi munka" a közösségi kiadások minél hatékonyabb kihasználására.

Valamivel később a finn miniszterelnök is üdvözölte a megállapodást, aki egyúttal kiemelte, hogy szerinte az egyezség jogállamisági szabályozási része "a nap legfontosabb fejleménye", konkrét formában ad majd fogódzót a jogállamisági jövőbeni hatékonyabb szavatolásához.

A hétéves keretköltségvetésnél elvben mostantól haladéktalanul folytatódhat a véglegesítése a pénzügyi keretnek. Első lépésben az EU-huszonhetek egyhangú politikai egyetértésére volt szükséges az asztalon lévő hétéves keret elfogadására. Mihelyt ez megvan, erről levélben értesíti a soros német EU-elnökség az Európai Parlamentet, amely a jövő heti plenárisán szavazhatja meg az informálisan már részéről is elfogadott pénzügyi csomagokat. Ezek után az visszakerül majd a tagországok tanácsa elé formális szentesítésre.

Mindez elvben még éppen megtörténhet a karácsonyi szünet előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×