INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

gálik zoltán

eu

brexit

egyesült királyság

A Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetők egyike brit zászlót ábrázoló zoknit visel az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.

Irgalmatlan 2020-as hajrá vár Európára, ha rendezik a brexit feltételeit

A zárt ajtók mögötti tárgyalásokon három kritikus területen is közeledés van az EU és a brit fél között, a vámszabályok körüli alkudozás azonban még zajlik. Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense vázolta a mostani helyzetet az InfoRádióban.

Meghosszabbították az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások most folyó londoni fordulóját, amely az eredeti tervek szerint vasárnap este véget ért volna. Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalásvezetője szerdáig marad a brit fővárosban.

Az álláspontok a három kritikus területen,

  • a versenyjog,
  • a vitarendezési mechanizmus és
  • a halászati politika

kérdésében is közeledtek egymáshoz - mondta az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

"Az elmúlt négy és fél év tanúbizonyságát adta annak, hogy

semmin sem lepődhetünk meg.

Néhány nappal ezelőtt a felek még felálltak az asztaltól, mondván, nem lesz több tárgyalási forduló, most mégis úgy tűnik, sikerül befejezni a tárgyalásokat, és az a 10 százalék, ami hiányzott az átfogó kereskedelmi megállapodáshoz, az mégiscsak tető alá hozható" - ecsetelte.

Persze "kevés az idő", már a ratifikáció ideje volna lassan - a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk mindazt, amiben az EU és a britek megegyeznek - jogi szöveg pedig még mindig nincs.

Hogy melyik félnek kell többet engednie, arra Gálik Zoltán azt mondta, az Egyesült Királyság a kisebb. "65 milliós piaca van, az Európai Unióé sokkal nagyobb, ehhez pedig azért hozzá szeretne férni az Egyesült Királyság."

Ám az utóbbi napokban - úgy néz ki - az EU és az Egyesült Királyság is engedett a tárgyalási pozíciójából.

"Az EU belement abba, hogy a versenyjog területén ne teljes igazodást kérjen az Egyesült Királyságtól, hanem elfogadja, hogy legalább az alapelveket figyelemben fogja tartani, és az Egyesült Királyság is engedett a vitarendezési eljárás kapcsán az EU-álláspontnak. Ebből talán lehet valami" - fejtegette.

Megállapodás híján az Egyesült Királyságnak "ausztráliai típusú" kereskedelmi viszonyokat kellene kialakítania az EU-val. Arra a kérdésre, hogy most, a közeledést látva mekkora esély erre januártól, Gálik Zoltán úgy vélekedett, a megállapodás részleteiről nem tudni, a tárgyalások pedig zártak;

"a nagy korlátozások elkerülhetők lesznek, de vámok elképzelhetők".

A vámokra külön kitérve azt mondta, felmerült, hogy az EU az elektromos autók importján nem könnyítene az Egyesült Királyság irányába, és ott egy 10 százalékos vám elképzelhető akkor is, ha létrejön megállapodás.

A végleges jogi szöveg megalkotása 2-3 hetet vehet igénybe, és nemcsak a tagállamoknak, de az Európai Parlamentnek és Londonnak is látnia kell, majd jóvá kell hagynia.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Brexittárgyalások - Gálik Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018