eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

A britek nem várnak az engedélyeztetésre, gőzerővel folyik a vakcinagyártás

Óriási a versenyfutás globálisan az első hatásos, komolyabb mellékhatások nélküli koronavírus-vakcina elkészítésében. A brit kormány és az AstraZeneca úgy döntöttek, hogy már az engedélyek megérkezése előtt megkezdik a tömeges gyártást.

Az LBC-nek adott rádióinterjú során Matt Hancock egészségügyi miniszter elmondta, hogy a brit kormány által rendelt 30 millió vakcina gyártása már folyamatban van – az említett vakcinákat a gyógyszeripari óriás AstraZeneca gyártja, az Oxford Egyetemmel szorosan együttműködve.

„Az AstraZenecánál már az engedélyeztetés előtt elkezdtük legyártani az ellenanyagokat, így amikor megérkezik a hivatalos engedély – amit

szinte biztosra veszek, hogy be fog következni

–, akkor már készen is leszünk a tömeges értékesítésre – idézte az elhangzottakat a Portfolio.

A legjobb forgatókönyv szerint mindez akár már idén is megtörténhet, a következő év első hónapjai azonban valószínűbbnek tűnnek az engedélyeztetésre – ezt követően lehet megkezdeni a vakcina széles körű értékesítését.

Donald Trump is bizakodó az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban. Az amerikai elnök többször pedzegette az ellenszer soron kívüli, minél gyorsabb engedélyeztetését az Egyesült Államokban, mely terve szerint már a novemberi elnökválasztás előtt elérhető lenne.

A vakcina engedélyeztetése azonban még várat magára,

az utolsó klinikai vizsgálatok még tartanak

az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában.

Emelkedő trend, de vajon meddig?

A gazadsági portál hozzáteszi: a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca papírjai kimondottan jól szerepelnek az amerikai tőzsdén, a márciusi mélypontot több, mint 44 százalékos rali követte, melynek hatására új csúcsra tudott emelkedni a részvényárfolyam már júliusban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben késik vagy elmarad az engedélyeztetés, vagy más gyógyszergyártó vállalat nyeri a globális versenyfutást, úgy az AstraZeneca jelentős bevételtől esne el. Az addig befektetett fejlesztési és gyártási költségek jó eséllyel nem fognak megtérülni, ha nem elsőként futnak be az ellenszerrel – ez a forgatókönyv a részvényárfolyamra is rossz hatással lenne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×