INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

olajvezeték

olajszennyezés

oroszország

Közel 45 tonna olaj ömlött ki a Nornickel vezetékéből, nem ez volt az első eset

Közel 45 tonna olaj ömlött ki a Nornickel vezetékéből, nem ez volt az első eset

Infostart / MTI

A Nornickel az utóbbi időben több alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben.

Mintegy 45 tonna kerozin ömlött ki a sarkkörön túli Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat egyik olajvezetékéből. A cég vasárnapi tájékoztatása szerint "a Norilszktranszgaz tulajdonában lévő olajvezetékben nyomáscsökkenés lépett fel kerozin szivattyúzás közben Tuhard település közelében". "Az előzetes információk szerint a mintegy 15 percig tartó szivárgás következtében 44,5 tonna olaj ömlött ki" - tette hozzá.

A vállalat belső vizsgálatot rendelt el, és értesítette az illetékes rendkívüli helyzetek minisztériumát. "Az olajszivattyúzást felfüggesztették, és minden lehetséges intézkedést megtettek a kiömlött olaj begyűjtésére" - áll a vállalati közleményben, amely szerint emberek számára nincs veszély.

A Nornickel az utóbbi időben több alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben.

Június végén a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti.

Május 29-én 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. Csaknem 148,2 milliárd rubelben (több, mint 2 milliárd dollárban) nevezte meg az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) a norilszki gázolaj-ömlés okozta környezeti kárt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018