eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Krasznojarszk régió kormányzóságának sajtóirodája által közreadott légi felvétel az olajjal szennyezett folyóról a norilszki olajbaleset helyszínénnek közelében 2020. június 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a szövetségű szintű rendkívüli állapot bevezetését Norilszkban, miután mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból, egyebek között az Ambarka és a Daldikan folyóba május 29-én. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó ütközött az egyik olajtárolónak a Nornickel bányavállalthoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. hőerőművének területén.
Nyitókép: MTI/EPA/Krasznojarszk régió kormányzóságának sajtóirodája

Hatalmas kártérítési igény az elmúlt 30 év legsúlyosabb olajbalesete ügyében

Az orosz természetvédelmi felügyelet (Roszpriprodnadzor) 148 milliárd rubeles (csaknem 2 milliárd dolláros) kártérítési keresetet nyújtott be csütörtökön a Krasznojarszki területi döntőbírósághoz a Nornickel ellen a Norilszkban május végén történt dízelolajömlés miatt.

Május 29-én 21 ezer 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt a Nyomozó Bizottság (SZK) kedden hanyagsággal vádolta meg Rinat Ahmetcsin norilszki polgármestert, valamint korábban eljárást indított a hőerőmű több vezetője és a Roszprirodnadzor egyik ellenőre ellen.

A környezetvédelmi felügyelet kedden közölte, hogy az NTEK-nél tett előre be nem jelentett ellenőrzés során a környezetvédelmi előírások 139 rendbeli megsértését állapították meg.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint

a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál.

Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

Norilszk, 2020. június 7.
A Maxar Technologies által 2020. június 6-án közreadott műholdkép az oroszországi Norilszkban történt olajbaleset helyszínéről, ahol a május 29-én mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból az Ambarka és a Daldikan folyóba. A kép a környezetszennyezés mértékét csökkentő, és az olaj terjedésének megakadályozását szolgálóintézkedéseket mutatja. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó ütközött az egyik olajtárolónak a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. hőerőművének területén.
MTI/EPA/Maxar Technologies
A Maxar Technologies által 2020. június 6-án közreadott műholdkép az oroszországi Norilszkban történt olajbaleset helyszínéről, ahol a május 29-én mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból az Ambarka és a Daldikan folyóba. A kép a környezetszennyezés mértékét csökkentő, és az olaj terjedésének megakadályozását szolgálóintézkedéseket mutatja. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó ütközött az egyik olajtárolónak a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. hőerőművének területén. MTI/EPA/Maxar Technologies

Június végén a Nornickel talhani ércdúsító üzeme bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. Július 12-én 44,5 tonna repülőkerozin ömlött Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Norilszktranszgaz vezetékéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×