eur:
395.56
usd:
364.84
bux:
65525.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke kezet fog a pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen 2020. március 21-én. A március 20-án megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.
Nyitókép: Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke. MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Szlovákiában már összeül a válságstáb, a kormányfő vészjelzésről beszél

A szlovák gazdasági minisztérium elkészíti a vállalkozói környezet javítását célzó második, több mint száz intézkedést tartalmazó csomagját – jelentette be Richard Sulík tárcavezető azt követően, hogy a pozsonyi parlament elfogadta a lex koronaként ismert első ilyen gazdasági intézkedéscsomagot.

Az Európai Bizottság kedden közzétett nyári gazdasági előrejelzése rámutat, hogy Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 9 százalékkal eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest. A bizottság szerint idén látványosan visszaesik a hazai fogyasztás is, az elbocsátások és a koronavírus-járvány okozta megszorítások miatt ugyanis kevesebb elkölthető pénzük marad a családoknak.

A szlovák parlament ezért csütörtökön elfogadta a lex koronaként ismert, a vállalkozói környezet javítását és a bürokratikus akadályok elhárítását célzó gazdasági intézkedéscsomagot. „Száztizennégyszer javítottunk a vállalkozói környezeten. Nagyon jó érzéssel tölt el a szavazás eredménye. Örvendek, hogy egyezségre jutottunk a koalíciós tanácson belül arról, hogy ezen első 100 intézkedésből álló csomag elfogadását követően azonnal nekilátunk a következő összeállításához, amelyet ősszel kívánunk előterjeszteni. Már ma számos pontja megvan, és ismét markánsan javít majd a vállalkozói környezeten” – jelentette be Richard Sulík gazdasági miniszter. A javaslatokat az összes létező területről begyüjtik. Minden munkáltatót, kis- és nagyvállalkozót szeretnének felszólítani arra, hogy írja meg mi az, ami nincs ínyére.

Mivel Szlovákiában az elmúlt napokban ismét növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért hétfőn összeül a járványügyi válságstáb és a kormány, hogy eldöntse, szükséges-e újabb szigorításokat bevezetni a fertőzöttek számának újabb emelkedése miatt. A kabinet hétfőn tárgyal arról a törvényről is, amely megengedi a mobilszolgáltatóknak, hogy a veszélyes országokból hazatérő személyekről információkat adjanak a regionális közegészségügyi hivatalok számára. „Azt mondtam magamnak, abban a pillanatban, ha a fertőzöttek száma 20 fölé emelkedik, már jelzés lesz számomra. Amikor elértük a 20-as számot, akkor úgy gondoltam, a 30-as szám lesz a jelzés.

A tegnapi 53 fertőzött azonban már vészjelzésnek számít”

– fogalmazott Igor Matovič kormányfő.

A volt miniszterelnök, Peter Pellegrini szerint Matovičnak nincs valós terve arra, hogyan tovább. „Nem tudta megmondani, milyen konkrét és világos lépéseket tervez, milyen szigorítások lesznek újból bevezetve. Ismét csak elméletben van megoldás a problémára. Komoly kétségeim vannak afelől, hogy annak az embernek, aki azt állítja, hogy mindenre kell lennie egy tervnek, egyáltalán van-e terve” – vetette fel az exkormányfő.

Délután háromtól szombaton 15 óráig a rendőrség Szlovákia határátkelőin ellenőrzi az országba beutazó személyeket, hogy betartják-e a Közegészségügyi Hivatal áltak előírt kötelezettségeket, valamint adatokat gyűjt a határon átkelő járművekről. A héten azonosított koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt Igor Matovič kormányfő

azt tanácsolja a külföldről hazaérkezőknek, hogy vonuljanak házi karanténba.

A miniszterelnök szerint ha az emberek nem fognak felelősségteljesen viselkedni, és nem jelentkeznek önként a Közegészségügyi Hivatalban, a büntetés összege akár a tízszeresére is emelkedhet, ami 16 500 eurót jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×