INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

koronvírus

ursula von der leyen

olaszország

európai bizottság

Az olasz elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) videokonferenciát tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésével kapcsolatban a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2020. március 11-én. Friss hatósági bejelentés szerint egy nap alatt csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, és kétezer új fertőzött személyt regisztráltak.

Üzent az olaszoknak az Európai Bizottság elnöke

Infostart / MTI

Szolidaritásra épülő gazdasági intézkedéseket vázolt fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az olaszokhoz a La Repubblica csütörtöki számában intézett üzenetében, miközben Giuseppe Conte kormányfő válaszában megváltozott európai széljárásról beszélt.

Ursula von der Leyen kijelentette, Európa kiáll az "elképzelhetetlen" járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett. Az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió "káros magatartást" követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a pandémiát.

Az "Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van" címmel, a baloldali La Repubblicában megjelent levélben.

Ursula von der Leyen a munkahely-megőrzést célzó, államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszert vázolja (SURE), melynek

100 milliárd eurós csomagja a járványtól leginkább sújtott tagállamokat, köztük elsőként Olaszországot kívánja segíteni.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-költségvetés minden, még rendelkezésre álló euróját a válságmegoldásra kell fordítani. "Ez a válság próbára teszi egész Európát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kudarcot valljunk" - jelentette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélte, az EU számára a legjelentősebb befektetésnek a szolidaritás számít.

Az Európai Bizottság elnökét korábban számos bírálat érte az olasz kormány részéről: Roberto Gualtieri pénzügyminiszter is tévedésnek nevezte von der Leyen szavait a Róma által szorgalmazott közös tehervállalás, az úgynevezett koronakötvények elutasításáról.

"Változik a széljárás Európában" - nyilatkozta Giuseppe Conte az Il Fatto quotidiano című, kormányközeli napilapban. A kormányfő elégedetten nyugtázta a SURE elindítását, hozzátéve, hogy további uniós költségvetési, köztük a strukturális források felhasználására is szükség van. Conte azt üzente a koronakötvények kibocsátását legélesebben ellenző Hollandiának és Németországnak:

"senkitől egy eurót sem veszünk el".

Conte ismételten kifejtette, hogy az Olaszország által sürgetett közös megoldás nem az államadósság megosztását, hanem közös fellépést jelent a kedvezőbb pénzügyi feltételek kiharcolásához.

Giuseppe Conte elmondta, hogy a korábbi, 25 milliárd eurós olasz gazdaságélénkítő csomag után legalább ugyanennyit akarnak elindítani áprilisban is.

A tervek szerint az olasz állam garanciát vállal a vállalkozások 200 millió euróig terjedő hiteléért, valamint államosítás helyett rendkívüli intézkedésekkel akarja megóvni a nemzetstratégiai gazdasági ágazatokat.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az április 13-ig meghosszabbított óvintézkedések utáni időszakra még nem készült forgatókönyv. Amikor az egészségügyi hatóságok engedélyezik, elsőként a termeléskorlátozáson enyhítenek, de ezt is csak fokozatosan fogják megtenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018