eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A görög-török határ török oldalán gyülekező illegális bevándorlók összecsapnak a görög rohamrendőrökkel Edirnében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Szakértő: ha a szándék megvan, a görögök le tudják zárni a határt

Törökország a múlt héten bejelentette, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvő bevándorlóknak, ennek lett következménye, hogy éjjel a görög határrendészet könnygázzal és villanógránáttal akadályozta meg egy nagyobb csoport bejutását. A helyzetet Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elemezte az InfoRádióban.

Megindultak Törökországból az EU és Görögország felé azok a menekültek, migránsok, akik már jó ideje ott várakoztak erre a lehetőségre; elsősorban szárazföldön, de igénybe veszik a tengeri utat is.

Mint Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az InfoRádióban elmondta, a korábbi gyakorlattal ellentétben Görögország nagyon keményen védi - az Európai Unió külső - határait.

"Ezzel a kötelezettséggel tartoznak is, de azt sem szeretnék, ha a saját belső problémáik kiéleződnének. Láthattuk az utóbbi időben, hogy akik átértek a görög szigetekre vagy a kontinensre, komoly összetűzésbe keveredtek a lakossággal és a kormányzattal. Nem könnyű a görögök helyzete, mintegy 120 ezer ember van egy nagyobb területen szétszórva, akik mindenre elszántak, hogy Nyugat-Európába jussanak" - fogalmazott a szakértő, hozzátéve, Németország és Angela Merkel tisztázta, hogy nem állnak készen a befogadásra.

Kis-Benedek József leszögezte: azokat, akik életveszélyben vannak, ki fogják menteni a vízből a haditengerészet hajói, de engedélyt arra, hogy ott is maradjanak, nem fognak kapni, ezzel viszont az a probléma, hogy a törökök nem fogadják vissza azokat, akiknek nincs maradásuk Görögországban; egy ezzel kapcsolatos megállapodás a feladat az EU és Törökország között, utóbbi márpedig nem akarja például, hogy gazdasági kapcsolatai sérüljenek Németországgal - mutatott rá.

Kis-Benedek József úgy gondolja, hogy

az unió kül- és belügyminiszterei le fognak ülni megbeszélni, ki mivel szállna be a válság feloldásába,

ha a görögök ezt igénylik, az uniós határrendészeti (Frontex) egységei már ott vannak. Megítélése szerint egyébnét "ha a szándék megvan, a görögök le tudják zárni a határt, kérdés, mennyi ideig".

Mindent összevéve a mostani "ráengedés" török részről "piszkálódás csak", hiszen Törökországban 3 milliónál is több migráns várakozik, ehhez képest 100-200 ezret kiengedni nem olyan sok török szempontból, de

tárgyalni emiatt is le kell ülni, illetve például arról a tartozásról - 3,2 milliárd euró -, amit az EU halmozott fel Törökország felé a migránsok feltartóztatásáért.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×