eur:
368.83
usd:
344.66
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
A görög-török határ török oldalán gyülekező illegális bevándorlók összecsapnak a görög rohamrendőrökkel Edirnében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Szakértő: ha a szándék megvan, a görögök le tudják zárni a határt

Törökország a múlt héten bejelentette, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvő bevándorlóknak, ennek lett következménye, hogy éjjel a görög határrendészet könnygázzal és villanógránáttal akadályozta meg egy nagyobb csoport bejutását. A helyzetet Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elemezte az InfoRádióban.

Megindultak Törökországból az EU és Görögország felé azok a menekültek, migránsok, akik már jó ideje ott várakoztak erre a lehetőségre; elsősorban szárazföldön, de igénybe veszik a tengeri utat is.

Mint Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az InfoRádióban elmondta, a korábbi gyakorlattal ellentétben Görögország nagyon keményen védi - az Európai Unió külső - határait.

"Ezzel a kötelezettséggel tartoznak is, de azt sem szeretnék, ha a saját belső problémáik kiéleződnének. Láthattuk az utóbbi időben, hogy akik átértek a görög szigetekre vagy a kontinensre, komoly összetűzésbe keveredtek a lakossággal és a kormányzattal. Nem könnyű a görögök helyzete, mintegy 120 ezer ember van egy nagyobb területen szétszórva, akik mindenre elszántak, hogy Nyugat-Európába jussanak" - fogalmazott a szakértő, hozzátéve, Németország és Angela Merkel tisztázta, hogy nem állnak készen a befogadásra.

Kis-Benedek József leszögezte: azokat, akik életveszélyben vannak, ki fogják menteni a vízből a haditengerészet hajói, de engedélyt arra, hogy ott is maradjanak, nem fognak kapni, ezzel viszont az a probléma, hogy a törökök nem fogadják vissza azokat, akiknek nincs maradásuk Görögországban; egy ezzel kapcsolatos megállapodás a feladat az EU és Törökország között, utóbbi márpedig nem akarja például, hogy gazdasági kapcsolatai sérüljenek Németországgal - mutatott rá.

Kis-Benedek József úgy gondolja, hogy

az unió kül- és belügyminiszterei le fognak ülni megbeszélni, ki mivel szállna be a válság feloldásába,

ha a görögök ezt igénylik, az uniós határrendészeti (Frontex) egységei már ott vannak. Megítélése szerint egyébnét "ha a szándék megvan, a görögök le tudják zárni a határt, kérdés, mennyi ideig".

Mindent összevéve a mostani "ráengedés" török részről "piszkálódás csak", hiszen Törökországban 3 milliónál is több migráns várakozik, ehhez képest 100-200 ezret kiengedni nem olyan sok török szempontból, de

tárgyalni emiatt is le kell ülni, illetve például arról a tartozásról - 3,2 milliárd euró -, amit az EU halmozott fel Törökország felé a migránsok feltartóztatásáért.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×