INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

schmidt mária

európai unió

spanyolország

Schmidt Mária: az EU fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni

Infostart / MTI

Az Európai Unió egy fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni, és mi hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy alkalmazkodjon a XXI. századi elvárásokhoz - nyilatkozta Schmidt Mária történész az El Confidencial című spanyol internetes újságnak adott interjúban.

"Az egyetlen, amit az EU tesz 1990 óta, hogy őrzi a status quo-t, de ez lehetetlen, mert a világ megváltozott" - fogalmazott a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Mint mondta, az Európai Unió egy "hidegháborús intézmény", amely a Szovjetunió összeomlása után sem volt hajlandó a változásra, és nem volt kész arra, hogy meglássa az új belépők egyedi tapasztalatait és érdekeit.

"Azt várták, hogy mi integrálódjunk és asszimilálódjunk miközben ők elutasították a változást"

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy sem Magyarországnak, sem a szomszédos országoknak a régióban nem volt más lehetősége mint ezt elfogadni.

"Nem volt egy Marshall-terv, nem volt segítség 40 évnyi kommunizmus szemetének eltakarításához" - mondta az interjúban.

Kifejtette, hogy a történelem nem semleges, azt mindenki a saját céljaira használja, Magyarországon például a magyar identitás megerősítésére.

"Mert mi magyarok sok tragédián, ínségen mentünk keresztül, minden alkalommal képesek voltunk mindent újrakezdeni és újra talpra állni. És itt vagyunk a XXI. században(...), szabadok vagyunk és függetlenek. Magyarként meg kell őriznünk a kultúránkat" - hangsúlyozta.

A migrációról szólva kijelentette: egy szuverén állam döntése, hogy ki lépheti át a határait. "Nem fogjuk hagyni, hogy mások megmondják, hogy mit kellene tennünk ebben az ügyben, ahogy Angela Merkel kancellár megpróbálta 2015-ben" - olvasható a cikkben.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint Magyarországon nincs migrációs krízis, felidézte, hogy 2015-ben 450 ezren próbáltak meg átkelni az országon. "Talán Spanyolországban az emberek elfelejtették, hogy milyen volt a muzulmán megszállás. Mi nem felejtettük el! 150 éven át muzulmán uralom alatt voltunk és nem szeretnénk megismételni" - jelentette ki.

Schmidt Mária szerint a tavaly őszi önkormányzati választás eredménye, hogy a főváros vezetését az ellenzék nyerte el, azt bizonyítja: Magyarországon demokrácia van és működik a választási rendszer.

A spanyol belpolitikát érintve úgy értékelte, hogy a VOX párt a legjelentősebb dolog, ami történt Spanyolországban azóta, hogy a konzervatív néppárti José María Aznar miniszterelnöksége véget ért.( 2004-ben)

Véleménye szerint a tavaly parlamenti képviseletet nyert, bevándorlásellenes VOX a jövő pártjává válhat, mert Spanyolország azon a ponton van, hogy darabokra törik, és a VOX legfontosabb üzenete az, hogy az ország egységét meg kell őrizni.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018