eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Kamion a dél-angliai Dover város kikötőjében 2020. január 16-án. A doveri a Brit-szigetet a kontinentális Európával összekötő legjelentősebb kikötő, amelyen nagy mennyiségű teher- és utasforgalom halad át. Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnését követően (Brexit) torlódásra lehet számítani a vámkezelés és egyéb határellenőrzések esetleges visszaállítása miatt. A brit kilépés jelenleg érvényes határnapja 2020. január 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Küszöbön a brexit, fontos tudnivalók a Nagy-Britanniában maradó magyaroknak

Bár a hónap végén megtörténik a brexit első lépése, a tényleges változások csak jövő év január elsejétől lesznek érzékelhetők a mindennapi életben – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo elemzője. Azért vannak még teendői a maradást fontolgató magyaroknak.

Nagyon sok minden megváltozik 2021-től, a brexit után Nagy-Britanniában, ahol százezres nagyságrendben élnek, dolgoznak magyar állampolgárok, ők attól függően, milyen régóta tartózkodnak a szigetországban, eltérő szabályokra számíthatnak – mondta Fóris György, a Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

A legegyszerűbb dolguk azoknak lesz, akik 2020. december végéig legalább ötéves angliai tartózkodást tudnak igazolni, mivel nekik a jelenlegi szabályok értelmében csak egy regisztrációs lépést kell megtenniük - be kell jelenteniük, hogy továbbra is maradni szeretnének. "Ez esetben külön engedélyeztetési eljárás nélkül megkapják a regisztrált letelepedett jogállást, amivel

minden tekintetben folytathatják ez eddig megszokott életformájukat"

– mondta Fóris György.

Lesznek olyanok, akik bár már több éve az Egyesült Királyságban élnek, de idén még nem érik el az előírt határt. Ők ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak arra, hogy kitölthessék az öt évet a regisztrált letelepedési eljárás megindításához.

Akik a kilépés után érkeznének Nagy-Britanniába munkát vállalni, pontos információk híján ma még csak találgatásokra, kiszivárogtatott különböző alternatív elképzelésekre támaszkodhatnak az utazás időzítésekor. Az ő munkavállalási, letelepedési feltételeik részleteiről elviekben az idén kellene kétoldalú megállapodást kötnie az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak – tette hozzá az elemző.

A jelenlegi kétlépcsős kilépési menetrend szerint bár 2020. január 31-én a britek kilépnek, ez egyelőre a brit kormánytisztviselők, parlamenti képviselők, diplomaták számára jelent csak változást, mivel februártól nem vehetnek részt az uniós döntéshozatalban, sem pedig az előkészítő megbeszéléseken, és nem értesülhetnek a tervezett uniós intézkedésekről. Az az átlagembert és az üzleti szektort egyelőre nem érintik a közvetlen hatások.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×