eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Valóban lehet határellenőrzés Nagy-Britannián belül

Az Európai Unió megerősítette, hogy határellenőrzés lehet Nagy-Britannián belül a Boris Johnsonnal kötött brexit-alku értelmében. Ezzel ellentmondott a brit miniszterelnöknek, aki ezt többször tagadta a decemberi választási kampányban.

A határellenőrzés az ír-északír határon áthaladó kereskedelmi forgalomra vonatkozik majd, Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépési egyezményének megfelelően – erről az Európai Unió főtárgyalója beszélt.

Michel Barnier diszkréten kezelte a kérdést, és nem emlegette a decemberi választásokat megelőző brit kampány idején. Annak ellenére hallgatott, hogy Boris Johnson újraválasztott brit miniszterelnök többször is azt mondta, hogy nem lesz ellenőrzés az Ír-tengeren és hazudozással vádolta meg az ellenzéket.

A brexitellenes Independent című lap megjegyezte: „függetlenül attól, hogy a kormányfő félreértette az általa aláírt dokumentumot vagy hazudott a közvéleménynek, az általa novemberben kötött egyezmény szövege világosan fogalmaz az ellenőrzésről”.

Maga Barnier pedig most azt mondta az Európai Parlamentben:

„az egyezmény végrehajtása előrevetíti az Ír szigetre való belépés ellenőrzését.

Várakozással tekintek a brit hatóságokkal való konstruktív együttműködés elé, hogy biztosítsuk az összes kitétel betartását és végrehajtását” – mondta.

Vele szemben Boris Johnson még hétfőn is azt mondta: „senkinek se legyenek kétségei. Mi vagyunk a brit kormány. Nem tudok elképzelni olyan körülményt, amikor szükség lehet az Észak-Írországból Nagy-Britanniába irányuló áruk ellenőrzésére. Ez egy esetben lehetséges: a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk esetében, ha azok tovább mennek Írországba és ha nem kötöttünk vám- és kvótamentességről szóló egyezményt európai barátainkkal és partnereinkkel. De én bízom abban, hogy ez sikerül” – mondta.

Johnson a kampány idején azt ígérte: újraválasztása esetén biztosítja, hogy a cégeknek ne legyenek extra költségeik és ne ellenőrizzék az Észak-Írországból Nagy-Britanniába tartó árukat.

Az Independent szerint a brit kormány belső elemzése, amelyet a választási kampány idején szivárogtattak ki, ellentmond Johnsonnak. Az anyag szerint mind a két irányban ellenőrizhetik az áruforgalmat. Emellett azt is írják, hogy

mindez sokkoló hatással lesz az északír gazdaságra, mert az exportáló cégek 98%-a számára komoly anyagi terhet jelent majd a belső ellenőrzés és a vámdokumentáció.

Közben a The Journal című ír lap azt húzza alá: Johnson és Brüsszel tavalyi brexit-alkuja értelmében Észak-Írország az Európai Unió vámuniós szabályozásához igazodik, de brit vámfennhatóság alatt marad. A részletek komplikáltak és a hivatalos brexit után induló kereskedelmi tárgyalásokon kell tisztázni azokat. Egyelőre az a valószínű, hogy az Észak-Írországba tartó árukra vámot vetnek ki, de azt jóváírják, ha bizonyítják, hogy az áru északír területen maradt.

Az brexitegyezményt amúgy is sokáig fékező ír határkérdés ismét gondot okozhat:

egyes szakértők szerint nem lehet leszállítani az év végére azokat az informatikai rendszereket, amelyek biztosítanák az akadálymentes határlépést a szállítók számára.

Ha ezeket nem helyezik üzembe – és így nem hajtják végre a brexitegyezményt – , akkor az Európai Bizottság beperelheti Nagy-Britanniát, írja a Brit Államigazgatási Intézet nevű szervezet jelentése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×