eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz kancellár, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) és Werner Kogler alkancellár, az osztrák Zöldek vezetője, miután letették hivatali esküjüket a bécsi Hofburgban 2020. január 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Szakértő: nem lesz sima ügy a konzervatív-zöld kormányzás Ausztriában

Számos feszültség lehet az Osztrák Néppárt és a Zöldek által alkotott kormánykoalícióban, mert különböző ideológiát képviselő pártok léptek szövetségre - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Kiss J László, aki szerint Ausztria stabilitása lesz a legfontosabb kérdés.

Az osztrák kormány megalakulása világpremiert jelent, hiszen első alkalommal történik meg, hogy országos szinten egy konzervatív párt és egy zöld párt "kiskoalíciót" köt; egyáltalán a kiskoalíció is újdonság az országban, mert eddig csak nagykoalíciók születtek - mint erre az InfoRádiónak nyilatkozva Kiss J. László rámutatott. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hozzátette, Németországban Baden-Württemberg tartományban 2011 óta üzemel zöld-konzervatív összefogású kormány, de ez is csak tartományi szint.

"Tíz néppárti-konzervatív miniszter van gazdasági, pénzügyi, mezőgazdasági, védelmi területen, míg

az igazságügy, a környezetvédelem, a kultúra és a sport a zöldekhez került,

négy tárcavezetőt adnak a kormányba" - vázolta Kiss J. László.

A kormányösszetétel további pikantériája, hogy a koalíció a migráció- és a klímapolitika kompromisszumán kell, hogy alapuljon a szakértő szerint.

"Ebben a két kérdésben a konzervatívok a néppárti programhoz ragaszkodtak, míg a zöldek a klímapolitikai szempontjaikat próbálták valamilyen módon érvényesíteni."

A pénzügyekre kitérve elmondta, most az adórendszer ökoszociális átalakítása következhet, 2022-ig megszületnek azok a tervek, amelyek beárazzák a klímavédelemmel együtt járó költségeket.

"Itt tulajdonképpen a karbonadóról van szó, vagy olyan intézkedésekről, amelyek a repülőjegyárak növekedéséről és a vonatjegyárak csökkenéséről szólnak."

Ahogy az angol mondja,

"forró krumpli" a migráció kérdése,

annál is inkább, mert a szavazati arányoknak megfelelően Sebastian Kurz kancellárnak sikerült érvényesítenie olyan szempontokat, mint a védőőrizet kérdése.

"Egy politikai premierről van szó e tekintetben. Számos feszültség lehet tehát ebben a koalícióban, épp azért, mert rendkívül távol eső és

eltérő ideológiai vércsoporthoz tartozó pártok kötöttek koalíciót.

De a fő szempont a stabilitás lesz" - fejtegette.

Kiss J. László szerint a zöldek kormányba kerülése a szénkorszakból való kilépés előkészítését célozhatja; akár már 2040-re elérheti az ország a klímasemlegességet, amit az EU 2050-re irányzott elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×