INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ausztria

kormánykoalíció

sebastian kurz

kiss j. lászló

Sebastian Kurz kancellár, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) és Werner Kogler alkancellár, az osztrák Zöldek vezetője, miután letették hivatali esküjüket a bécsi Hofburgban 2020. január 7-én.

Szakértő: nem lesz sima ügy a konzervatív-zöld kormányzás Ausztriában

Számos feszültség lehet az Osztrák Néppárt és a Zöldek által alkotott kormánykoalícióban, mert különböző ideológiát képviselő pártok léptek szövetségre - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Kiss J László, aki szerint Ausztria stabilitása lesz a legfontosabb kérdés.

Az osztrák kormány megalakulása világpremiert jelent, hiszen első alkalommal történik meg, hogy országos szinten egy konzervatív párt és egy zöld párt "kiskoalíciót" köt; egyáltalán a kiskoalíció is újdonság az országban, mert eddig csak nagykoalíciók születtek - mint erre az InfoRádiónak nyilatkozva Kiss J. László rámutatott. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hozzátette, Németországban Baden-Württemberg tartományban 2011 óta üzemel zöld-konzervatív összefogású kormány, de ez is csak tartományi szint.

"Tíz néppárti-konzervatív miniszter van gazdasági, pénzügyi, mezőgazdasági, védelmi területen, míg

az igazságügy, a környezetvédelem, a kultúra és a sport a zöldekhez került,

négy tárcavezetőt adnak a kormányba" - vázolta Kiss J. László.

A kormányösszetétel további pikantériája, hogy a koalíció a migráció- és a klímapolitika kompromisszumán kell, hogy alapuljon a szakértő szerint.

"Ebben a két kérdésben a konzervatívok a néppárti programhoz ragaszkodtak, míg a zöldek a klímapolitikai szempontjaikat próbálták valamilyen módon érvényesíteni."

A pénzügyekre kitérve elmondta, most az adórendszer ökoszociális átalakítása következhet, 2022-ig megszületnek azok a tervek, amelyek beárazzák a klímavédelemmel együtt járó költségeket.

"Itt tulajdonképpen a karbonadóról van szó, vagy olyan intézkedésekről, amelyek a repülőjegyárak növekedéséről és a vonatjegyárak csökkenéséről szólnak."

Ahogy az angol mondja,

"forró krumpli" a migráció kérdése,

annál is inkább, mert a szavazati arányoknak megfelelően Sebastian Kurz kancellárnak sikerült érvényesítenie olyan szempontokat, mint a védőőrizet kérdése.

"Egy politikai premierről van szó e tekintetben. Számos feszültség lehet tehát ebben a koalícióban, épp azért, mert rendkívül távol eső és

eltérő ideológiai vércsoporthoz tartozó pártok kötöttek koalíciót.

De a fő szempont a stabilitás lesz" - fejtegette.

Kiss J. László szerint a zöldek kormányba kerülése a szénkorszakból való kilépés előkészítését célozhatja; akár már 2040-re elérheti az ország a klímasemlegességet, amit az EU 2050-re irányzott elő.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Kapcsolódó hang

Kiss J. László az új osztrák kormányról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018