INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

sebastian kurz

osztrák néppárt

zöldek

ausztria

Sebastian Kurz kancellár, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) és Werner Kogler alkancellár, az osztrák Zöldek vezetője kezet fog, miután letették hivatali esküjüket a bécsi Hofburgban 2020. január 7-én.

Az új bécsi kormány több szempontból is különleges

Szerdán hivatalba lép az új osztrák kormány. A néppárti–zöld koalícióban több a női, mint a férfi politikus.

A szeptember végi előre hozott választáson megerősödött és magabiztos győzelmet aratott az Osztrák Néppárt, amely a voksok 37,5 százalékát kapta meg. A harmadik helyre befutó Szabadságpárt támogatottsága csaknem 10 százalékkal esett vissza, míg a negyedik helyet megszerző zöldek több mint 10 százalékponttal növelték támogatottságukat, és a voksok 13,9 százalékát szerezték meg.

A Néppárt és a Zöldek jóval karácsony előtt kezdtek el tárgyalni az együttműködésről, ami az új évre meg is született. Múlt szombaton a kisebbik koalíciós társ kongresszusa pedig támogatta a közös programot.

Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban iktatta be hivatalukba az új kormány tagjait.

„Az osztrákok most azt várják el, hogy a szövetségi kormány gyorsan, nyugodtan és lelkiismeretesen dolgozzon országunk érdekében – hangsúlyozta az államfő. – És azt kérem,

folytassák egymással a párbeszédet. Nem csak egymással, hanem a többi parlamenti párttal is. A civiltársadalommal vagy az ellenfelekkel éppúgy, mint saját híveikkel.”

Az államfő felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler zöldpárti alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt.

A Zöldek számára központi kérdés az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság. A Néppárt adócsökkentést ígért a munkavállalóknak, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és, mint ahogyan Sebastian Kurz fogalmazott: a politikai iszlám elleni fellépésben.

Az új bécsi kormány több szempontból is különleges: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában,

a kormányban több a női politikus, mint a férfi, Sebastian Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.

A néppárti–szabadságpárti koalíció múlt év tavaszán azért jutott válságba, mert a párt akkori vezetőjéről tavaly tavasszal napvilágot látott egy titokban Ibizán rögzített videofelvétel, amelyen Hans-Christian Strache akkori alkancellár nyíltan korrupcióról beszél, és támogatásért cserébe komoly haszonnal kecsegtető üzleti lehetőségeket ajánl egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Kapcsolódó hang

Szerdán hivatalba lép az új osztrák kormány
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018