eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: a Fidesznek fel kell karolnia a zöldpolitikát

Közép-Európában a konzervatív néppártoknak integrálniuk kell politikájukba a környezetvédelem kérdését, ha nem akarnak pár év múlva egy zöld párttal közös kormányba kényszerülni - mondta az Arénában Mráz Ágoston Sámuel. Rámutatott arra is: a 2022-es választásokig több kampányra is számítani lehet.

Bár a következő két év a kormányzásról szól majd a miniszterelnök szerint, ez - mint arra Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója rámutatott - nem azt jelenti, hogy nem lesz politikai kampány is. "A kormányzási időszakban is lesznek kommunikációs kampányok, mert elemzői és tudományos értelemben a nemzeti konzultáció is egy kampány, ahol társadalmi támogatottságot próbál szervezni valamilyen kormányzati döntés mellé a kormány."

A politikai elemző szerint a Fidesz-KDNP-nek most kell meghoznia azokat a döntéseket, amelyek hatására 2022-ben ismét többséget szerezhet.

"Különböző modellszámítások vannak, de

a 106 egyéni választókerületből minimum 60-70 közötti számút kell megnyernie a Fidesz-KDNP-nek

ahhoz, hogy a választáson győzzenek, és önmagukban alakíthassanak kormányt."

Mráz Ágoston Sámuel szerint az önkormányzati választásokból levont tanulság a Fidesz választókerületi elnökeinek újragondolása, egy szervezeti átalakítás. "Egy elbeszélgetés mindig újragondolás, ez nem titok. Nem kell hozzá jósnak lenni, hogy ezek a beszélgetések arra irányulnak, hogy az illető vállalja-e, esélyes-e, alkalmas-e arra, hogy 2022-ben győzzön."

Fontosak lesznek az imázselemek, a családpolitikától kezdve a gazdasági válságkezelésen át a zöldpolitikáig. "A kormányzás ideje alatt a választásra készül minden józan politikai erő" - mondta.

Az ellenzék számára is szerinte tanulságos volt az önkormányzati választás, az elemző szerint az ellenzék megtanulta, hogy

megéri a koordináció.

Készpénznek veheti mindenki, hogy koordinálni fogja indulását az ellenzék, már csak az a kérdés, hogy közös lista lesz-e vagy minden párt egyedül próbálja-e meg a parlamentbe jutást.

Ausztria egy kísérlet

Az Ausztriában megalakult konzervatív-zöld kormányról szólva elmondta, ez új irányt mutat, ami mind Németországból, mind Közép-Európából nézve tanulságos lehet.

"Németországban van egy erős vágyódás, hogy a következő szövetségi választás után egy zöld-CDU koalíció alakuljon. Közép-Európában pedig szerintem az a tanulság, hogy a zöld témával a konzervatív pártoknak kell kezdeni valamit, ellenkező esetben elkezdenek kinőni zöld pártok, amelyekkel hosszú vívódás után koalíciót kell majd kötni.

Aki nem zöld-konzervatív koalícióban gondolkodik, azon konzervatív pártnak zöld politikát kell folytatnia"

- húzta alá az elemző.

Németország ezért "kísérleti projektként" tekint az osztrák felállásra, és a következő választásokon akár hivatkozási alap is lehet Ausztria.

Ugyanakkor Mráz Ágoston Sámuel azt is elmondta, a német és az osztrák konzervatívok foglalkoztak a zöld ügyekkel, de úgy tűnik, ez a társadalomnak nem volt elég, így új zöldpártok váltak szükségessé. A német zöld párt inkább egy baloldali alternatívaként fogalmazódott meg, azonban vannak soraiban konzervatív politikusok. Az osztrák zöldek vidéken inkább jobboldali, a fővárosban pedig baloldali hagyományokat tudhatnak magukénak.

"A tanulság az, hogy a zöld politikusok megérezték vagy szerencséjük volt, amikor azt gondolták, hogy a 2010-es és 20-as években ez lesz az egyik legfontosabb társadalmi kérdés. És mivel megalapozták a márkájukat, hogy ők a zöld kérdés legfontosabb szakértői, erre az ottani konzervatív pártok nem tudtak kellő időben reagálni. Most azt látni, hogy a következő évtizedben Közép-Európában is a zöld kérdés komoly választói csoportok számára lesz fontos, vagyis

egy néppárti stratégiát választó konzervatív erőnek kezdenie kell valamit a zöld kérdéssel.

Mivel idehaza nincs a parlamentbe jutásra esélyes zöld párt Magyarországon, így ezeket a törekvéseket a Fidesz igyekszik felkarolni - fogalmazott.

"Lehet, hogy a 2020-as éveknek az lesz az egyik kulcskérdése, hogy az életminőség és a zöldpolitika terén ezeket a társadalmi elvárásokat előre ki tudja-e elégíteni a jobboldal; ne reagáló szerepben legyen, hanem megelőzőben", vagyis mire kialakul ez a társadalmi igény, már mindenki azt gondolja, hogy a Fidesz és a KDNP imázsának része a zöld gondolkodás.

Egy néppártban az ökológia és az ökonómia egyensúlyát kell megtalálni. A Fidesz részéről az erőfeszítés látható, de ez a munka éppen csak megkezdődött – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×