eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP

Terror után: ez lett a christchurchi fegyverleadási akcióból

Az új-zélandi kormány a visszavásárlásban látta a lakosság fegyvertelenítésének kulcsát, pár tucatnyian éltek a lehetőséggel annak kezdeti szakaszában.

Több tucat christchurchi lakos adta le fegyverét pénzért cserébe egy visszavásárlási akció keretében szombaton, miután az új-zélandi kormány a félautomata fegyverek több típusát betiltotta.

A rendőrség közölte, hogy

az akció első néhány órájában már több mint 200 ezer új-zélandi dollárt (38,6 millió forintot) fizettek ki összesen 68 fegyvertulajdonosnak.

A kormány legalább 250 hasonló eseményt tervez.

Az új-zélandi képviselők áprilisban rohamtempóban változtattak a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályozáson, betiltva az úgynevezett katonai stílusú fegyvereket, miután egy ausztrál férfi 51 emberrel végzett két christchurchi mecsetben március 15-én.

A wellingtoni kabinet több mint 200 millió új-zélandi dollárt (38,6 milliárd forintot) tett félre a visszavásárlási akcióra, bár sok fegyvertulajdonos elégedetlen a kormány által felajánlott kompenzáció összegével.

A fegyvertulajdonosok decemberig adhatják át betiltott fegyvereiket

egy amnesztia keretében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×