eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP

Bíróság előtt a christchurchi merénylő - borítékolható a vége

Brenton Tarrant védőügyvéd nélkül, beismeréssel érkezett a tárgyalóterembe.

Szigorú biztonsági intézkedések között megkezdődött hétfőn a új-zélandi Christchurchben Brenton Tarrant pere, akit azzal vádolnak, hogy 51 hívőt mészárolt le tavaly két mecsetben.

A koronavírus-járvány miatt a pert többször elhalasztották. A christchurchi felsőbíróságon hétfőn megkezdődött tárgyalás előtt már egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a katonai rendőrség lezárta a bírósági épület felé vezető utakat, csak a személyazonosság szigorú ellenőrzése után engedik át az embereket.

A 29 éves ausztrál férfi márciusban - korábbi álláspontját megváltoztatva -

bűnösnek vallotta magát

a bírósági meghallgatáson. Beismerte a bűnösségét 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

Tavaly júliusban bejelentette, hogy nem kér védőügyvédet,

saját magát fogja képviseli a tárgyalás során.

Korábban tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki nem titkolta, hogy a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Tarrant ötvenegy embert megölt, és ötvenet megsebesített két christchurchi mecsetben. Automata fegyveréből válogatás nélkül nyitott tüzet az imádkozó hívekre, és a mészárlást élőben közvetítette a Facebookon. A támadót azonnal elfogták.

Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merénylet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetven oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy

tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Példaképének nevezte Andres Breivik norvég tömeggyilkost. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A bíróság feltehetően életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztésre fogja ítélni.

A terrorcselekmény után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×