eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Theresa May brit miniszterelnököt (b) fogadja Angela Merkel német kancellár a berlini kancellári hivatal előtt 2019. április 9-én. May az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről tárgyal a német, majd később a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Brexit: mindenki szerint kellett a halasztás, az időpontról már megoszlanak a vélemények

Az Egyesült Királyság rendezett kilépése érdekében szükség volt a határidő elhalasztására - értett egyet a legtöbb európai vezető az éjszakába nyúló európai uniós csúcstalálkozó után. Angela Merkel német kancellár szerint a lehető legjobb megoldás született, de Emmanuel Macron francia államfő szerint korábbi időpontra kellett volna kitűzni az új határidőt.

Sorra járultak a kamerák elé az Európai Unió állam- és kormányfői szerda éjszakai csúcsértekezletük után. Angela Merkel német kancellár kijelentette: az októberre kitűzött új határidő a lehető legjobb körülményeket teremtette meg a britek számára a rendezett kilépés biztosítása érdekében.

"A döntő pontot az a kérdés jelentette a tárgyalásokon, hogy vajon mikor fogadja el a brit parlament a kilépési megállapodást.

Világossá tettük, hogy továbbra is kitartunk a dokumentum alkalmazása mellett és ezen nem fogunk változtatni

- hangsúlyozta Angela Merkel. Hozzátette, többnyire biztosak vagy abban, hogy az Egyesült Királyságban továbbra is fennáll a rendezett kilépésre irányuló szándék"

A német kancellár hozzátette: a csúcsértekezleten a tagállamok bebizonyították, hogy ha kell, képesek egységesen kiállni érdekeik mellett, és sikerült elhárítaniuk a veszélyeket, amellyel a rendezetlen Brexit az egész kontinenst fenyegette.

Emmanuel Macron francia államfő ezzel szemben hangsúlyozta: a csúcsértekezleten ő mindvégig egy szorosabb határidő mellett érvelt, hiszen úgy komolyabb nyomást gyakorolhattak volna a brit parlamentre annak érdekében, hogy elfogadják a kilépési dokumentumot.

"Bármi történjék is, meghoztuk döntésünket. Mindazonáltal én továbbra is kitartok véleményem mellett. A britekhez fűződő barátságom jegyében tartok ki mellette!

Franciaországnak jelenleg az a dolga, hogy kitartson elvei mellett”

- mondta Emmanuel Macron.

Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: bár elfogadja a szerinte kompromisszumos és jó megoldást, ő maga és kormánya Emmanuel Macronhoz hasonlóan

egy szűkebb határidőt helyeselt volna.

Hozzátette mindazonáltal: végül nem a szigor, hanem a rugalmasság győzedelmeskedett, a britek kellő haladékot kaptak a rendezett Brexit beteljesítésére.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán csütörtökön azt írta: az Európai Unió túlságosan szigorú volt az Egyesült Királysággal. Szerinte a tagállamok vezetői hajthatatlanok voltak a szigetországgal szemben, amikor végül megszavazták a határidő mintegy hat hónapos késleltetését, majd hozzátette: az EU durva kereskedelmi partnere az Egyesült Államoknak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×