eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2017. február 1.A brit parlament épülete, amelyben az alsóház a Brexit-folyamat elindításához szükséges parlamenti határozattervezetet vitatja meg Londonban 2017. február 1-jén. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Iszonyúan bonyolult órák elé néz a brit parlament

Alkotmányos forradalom kezdete lehet, hogy Londonban a szerdai alsóházi vitanapon a parlament igyekszik átvenni a kormánytól a brexitfolyamatok irányítását - fogalmazott az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Példa nélküli megoldást választott magának a brit parlament, hiszen az alkotmányos szokásjog és a parlamenti írott szabályok nem tették lehetővé, hogy a kormánytól át tudja venni a parlament a kezdeményezést.

"Szokták mondani, hogy ez egy alkotmányos forradalom kezdete lehet"

- vélekedett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Attól azért óva intene mindenkit, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítson a brexitfolyamat végső eredményét tekintve, hiszen a mostani változások, amelyek szavazásokban fognak véget érni, nem kötelező érvényűek a kormányra nézve.

Hogy Theresa May kormányfői pozíciója ezek után mennyire stabil, arról úgy vélekedett, az enélkül is, az elmúlt másfél évben ingatag, és nem segítették ezek a kezdeményezések, de kormánya kezdeményezőképessége azért megmaradt.

Ami pedig a szerdai alsóházi ülésnapon várható, azt két részre bontotta Gálik Zoltán.

"Az egyik szavazáscsoport a kormányt instruálja arról, hogy például az 50. cikk felfüggesztését kezdeményezze, illetve a visszavonását, esetleg a megállapodás nélküli brexitet. A másik csoportba azok a szavazások tartoznak, amelyek az Európai Unió véleményét is igénybe fogják venni; egy kanadai vagy norvég típusú szabadkereskedelmi egyezmény megkötése felé történhet lépés, amiről a jövőben tárgyalni kell még.

Egyrészről tehát politikai véleménynyilvánítás van, másrészt egy irányvonal-befolyásolási kísérlet"

- mutatott rá Gálik Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×