eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nagy diplomáciai vihart kavart a lengyelekre tett izraeli megjegyzés

Nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek Jeruzsálemben - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Az Infostzart is megírta, hogy Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter mondata verte ki a biztosítékot Varsóban. A politikus ugyanis Jichák Samír néhai miniszterelnököt idézve kijelentette, hogy

a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel a közszolgálati rádióban még csak utalt arra, hogy ez a lengyelek emiatt vélhetően nem vesznek résuzt a jeruzsálemi talállkozón. Mint mondta, Kac "szégyenletes" előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet, és a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (...) nagyon nagy kérdőjel áll".

Néhány órával később Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő maga jelentette be, hogy a lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, és teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter szavait Morawiecki a lengyelellenesség példájának nevezte. Közölte: folyamatos kapcsolatban van a visegrádi partnerekkel.

"Ők teljesen megértik lépésünket"

- tette hozzá a lengyel kormányfő.

A csúcstalálkozó kedden lett volna, de Orbán Viktor miniszterelnök már hétfőn Jeruzsálembe utazik, és kétoldalú egyeztetést folytat Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. A korábbi közlés szerint a magyar delegációban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Izrael vezetőinek megbeszélését a jeruzsálemi King David szállodában tartották volna, ahol a tárgyalások után közös sajtótájékoztatót is terveztek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×