INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

lengyelország

v4-csúcs

jeruzsálem

Nagy diplomáciai vihart kavart a lengyelekre tett izraeli megjegyzés

Nagy diplomáciai vihart kavart a lengyelekre tett izraeli megjegyzés

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek Jeruzsálemben - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Az Infostzart is megírta, hogy Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter mondata verte ki a biztosítékot Varsóban. A politikus ugyanis Jichák Samír néhai miniszterelnököt idézve kijelentette, hogy

a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel a közszolgálati rádióban még csak utalt arra, hogy ez a lengyelek emiatt vélhetően nem vesznek résuzt a jeruzsálemi talállkozón. Mint mondta, Kac "szégyenletes" előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet, és a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (...) nagyon nagy kérdőjel áll".

Néhány órával később Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő maga jelentette be, hogy a lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, és teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter szavait Morawiecki a lengyelellenesség példájának nevezte. Közölte: folyamatos kapcsolatban van a visegrádi partnerekkel.

"Ők teljesen megértik lépésünket"

- tette hozzá a lengyel kormányfő.

A csúcstalálkozó kedden lett volna, de Orbán Viktor miniszterelnök már hétfőn Jeruzsálembe utazik, és kétoldalú egyeztetést folytat Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. A korábbi közlés szerint a magyar delegációban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Izrael vezetőinek megbeszélését a jeruzsálemi King David szállodában tartották volna, ahol a tárgyalások után közös sajtótájékoztatót is terveztek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018