eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Brüsszel nem enged a brexitmegállapodásból

Az Európai Unió és intézményei egységesek abban, hogy kitartanak a Brexit feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett - jelentette ki Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyaló.

Barnier az Európai Parlament vezetőivel folytatott egyeztetése után nyilatkozott, azt követően, hogy Theresa May brit miniszterelnök szóvivőjén keresztül kedden bejelentette, a londoni parlament alsóházi vitáján a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól az ír szigeti tartalékmegoldás módosítása érdekében.

Barnier rövid nyilatkozatában aláhúzta,

az unió kitart a megállapodás mellett, amelyet az Egyesült Királysággal közösen tárgyalt, "nem pedig ellene".

A brit kormányfő kedd délután, a brexitmegállapodáshoz benyújtott módosítások alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette: a ház az elmúlt hetekben félreérthetetlenül kifejezésre juttatta azt a szándékát, hogy a megállapodás elfogadásának fejében módosításokat kíván az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás ügyében. Ez a mechanizmus az EU-val novemberben aláírt, 585 oldalas brexitmegállapodás része, de a londoni alsóház - jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt - két hete példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

A legsúlyosabb bírálatok a mechanizmus azon elemét érték és érik folyamatosan brit részről, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan átfogó kereskedelmi megállapodásra jutnia az unióval, amely önmagában feleslegessé tenné a záradék aktiválását. Az EU javaslata eredetileg az volt, hogy ez csak Észak-Írországra vonatkozzon, de ezt brit részről elutasították, mert London érvei szerint megbontaná az ország alkotmányos egységét. Ezért született végül az a kompromisszumos megoldás, hogy jobb híján az egész ország maradjon vámunióban az EU-val. Keményvonalas brexitpárti politikusok szerint viszont elfogadhatatlan, hogy az ország határozatlan időre vámunióban maradjon az EU-val, mert ez megakadályozza, hogy London önálló kereskedelmi megállapodásokat kössön.

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint az ír–észak-ír határ visszaállítása több mint 20 év után újra lángra lobbanthatja a térséget. A brexitmegállaapodás újranyitásáról Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: bár az EU a közösségben bennmaradó Írország érdekeit fogja képviselni, az egyesség hiánya szélsőséges esetben Nagy-Britannia felbomlását is hozhatja.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7-től az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×